Most Dél-Korea területére hatolt be egy furcsa léggömb

Észak-koreai léggömb hatolt a hét végén Dél-Korea légterébe Szöul hétfői bejelentése szerint, írja az MTI. A közleményben leszögezték, hogy a rövid ideig Dél-Korea felett lebegő eszköz nem jelentett fenyegetést.

A dél-koreai védelmi tárca azt közölte, a léggömb csupán néhány órán át tartózkodott az ország légterében. A Yonhap dél-koreai hírügynökség névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy vélhetően meteorológiai léggömbről van szó.

Szöul és Phenjan között régóta ismét feszült a viszony. Észak-Korea tavaly rekordszámú ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet. Phenjan ugyanakkor élesen bírálta az utóbbi hetekben tartott amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat, melyek a kommunista rezsim szerint aláássák a térség stabilitását.

December 26-án öt észak-koreai drón hatolt Dél-Korea légterébe. A dél-koreai hadsereg nem tudta megsemmisíteni a repülőeszközöket, melyek a rövid közjáték után visszatértek indítási helyükre. A múlt héten pedig az Egyesült Államokban borzolta a kedélyeket egy hasonló objektum feltűnése, dacára annak, hogy a feltehetően Kínához tartozó kémműhold nem jelentett komolyabb biztonsági kockázatot. Az eset elsőre nem tűnt olyan súlyosnak, de az amerikaiak végül lemondták a külügyminiszter tervezett kínai látogatását, később pedig Dél-Karolina partjainál ki is lőtték a kémléggömböt.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/06/del-korea-leggomb-eszak-korea/

Részvény: