Moldáv elnök: Háborúpárti körök szervezkednek a moldovai szakadár területen

Az ország biztonsági tanácsával való egyeztetés után sajtótájékoztatót tartott Maia Sandu moldáv elnök. Erre azért volt szükség, mert az országból a kilencvenes évek elején háborúval leszakadt, más államok által el nem ismert Dnyesztermenti Köztársaságban (azaz Transznyisztriában) több robbanás is történt mostanság. A helyzet ingatag, hisz a területen békefenntartónak álcázott orosz csapatok is tartózkodnak, ráadásul egy orosz tábornok korábban azt mondta, Transznyisztriát is el akarják érni az orosz offenzívával.

Sandu mondásait a Reuters idézte. A hírügynökség beszámolója szerint az államfő elítélt minden kísérletet, ami aláaknázná a békét, és elmondta, Moldova mindent elkövet, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Sandu elnök szerint a transznyisztriai, háborúpárti klikkek akarják súlyosbítani a helyzetet. A szakadár régióban komplex és feszült a helyzet, de Moldova nyitva hagyja az ajtót a békés tárgyalásoknak. Sandu végül elmondta, nem tervez beszélni Moszkvával.

https://24.hu/kulfold/2022/04/26/orosz-ukran-haboru-elo-halottak-percrol-percre-nato-ukrajna/#moldav-elnok-haboruparti-korok-szervezkednek-a-moldovai-szakadar-teruleten

#Moldova #Moszkváva #Oroszország #Ukrajna #háború

Részvény: