Mit tudunk a mozgósításról Oroszországban

         Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én „részleges” mozgósítást jelentett be. Összességében 300 000 ember mozgósításának terveit jelentették be hivatalosan. Ilja Ponomarjov, az orosz Állami Duma volt képviselője azonban Putyin rendeletében egy titkos záradékot jelentett be, amely az Orosz Föderáció egymillió állampolgárának hadkötelezettségére vonatkozik. Ráadásul Oroszországban mozgósítás zajlik, nyilvánvaló számú jogsértés mellett.

         Annak ellenére, hogy számos követelményt támasztanak egy személy katonai besorolásával kapcsolatban, például az életkor és a katonai tapasztalatok, Oroszországban a hadseregbe mindenkit vettek: sokgyermekes apákat, fogyatékkal élőket és időseket, hajléktalanokat.

         Erre közvetve utalnak Igor Krasznov, az Orosz Föderáció főügyészének szavai: „[A probléma] az egységes megközelítés hiánya a részleges mozgósítás alá eső személyek adatbázisainak felhatalmazott testületekben történő kialakítására vonatkozóan” – nyilatkozta Krasznov a RIA Novosztinak adott interjújában. A mozgósításért felelős illetékesek ugyanakkor igyekeznek mielőbb beszámolni az elvégzett munkáról a szabályok betartásának rovására – jegyezte meg a legfőbb ügyész.

         Vlagyimir Putyin orosz elnök részlegesnek nevezte a mozgósítást, de a későbbi események azt mutatták, hogy a mozgósítási értesítés mindenkihez válogatás nélkül kezdett érkezni – olyanokhoz is, akik életkoruk és egészségi állapotuk miatt nem voltak alkalmasak a szolgálatra. Számos botrány után magának Putyinnak is be kellett ismernie a problémákat.

         A szörnyű egymilliós számot az Orosz Föderáció Rosztovi régiója kormányzójának szavai is bizonyítják. A rosztovi régió vezetője, Vaszilij Golubev Telegramban azt írta, hogy régiója „új mozgósítási feladatot kapott”, hozzátéve, hogy a besorozási bizottságok már megkezdték ennek teljesítését. Rosztov kormányzója, aki elsőként beszélt az új mozgósítási feladatról, már sikerült kijavítania a térség katonai biztosát, Igor Jegorovot. „Emlékeztetném továbbá, hogy nincsenek mozgósítási hullámok. Minden mozgósítási tevékenységet a tervezett időpontban és az előírt létszámban végeznek. Még egyszer emlékeztetek arra, hogy ez a létszám 300 ezer fő” – mondta.

         A mennyiség még nem jelent minőséget – vélik az Orosz Föderáció katonai szakértői. Amit a küszöbön álló kudorc jelez mindössze 200 ezer ember mozgósítása mellett. Tekintettel arra, hogy Oroszországban nincs normális mozgósítási rendszer, egyszerűen nem lehet mozgósítani 1 millió embert. Ráadásul nem csak mozgósítani kell, hanem ki kell képezni, meg kell oldani a személyzeti kérdést, őrmestereket kell kinevezni a szakaszok irányítására. A már kialakult káoszt jelzi, hogy a szolgálatra behívottakat a szabadban kezdték elhelyezni, megfelelő egyenruha nélkül.

         Óriási probléma az is, hogy a jelenleg ismeretlen számú Oroszországban mozgósítottak öngyilkosságot követnek el, kábítószer-túladagolásban, alkoholmérgezésben, egészségügyi problémákban halnak meg. Az Orosz Föderációban a katonai egységekben és gyülekezési pontokon történő mozgósítás kezdete óta nyílt adatok szerint körülbelül 20 mozgósított ember halt meg, akik nem jutottak a frontra. Október 12-én, kedden vált ismertté, hogy Jekaterinburg 32. katonai telepen meghalt egy 27 éves, a cseljabinszki régióból mozgósított férfi. Makszim Ivanov Állami Duma képviselője szerint, aki az Urálban mozgósítottak helyzetét felügyeli, a halált kábítószer-túladagolás okozta.

         Emlékezzünk vissza is. Hogy a mozgósítás kezdete óta több százezer potenciális katona menekült Oroszországból a szomszédos országokba. Legtöbbjük Kazahsztánban és Grúziában keresett menedéket.

Részvény: