Mi az, ami már nagyon fáj Oroszországnak?

Ahhoz, hogy a szankciók igazán fájjanak Oroszországnak az orosz kőolaj árát hordónként 30 és 40 dollár között kellene tartani. Ezt javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombati tájékoztatón. A G7 országok és szövetségeseik eddig 60-70 dolláros maximum árról beszéltek.

Az orosz tengeri kőolaj árát hordónként 30 és 40 dollár között kellene maximálni, ami alacsonyabb, mint a G7 által javasolt szint – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton.

A Reuters azt írta, hogy az ukrán elnök szerint a most fontolóra vett – körülbelül 60 dolláros ár – túl magas. Zelenszkij kiemelte: azt szeretnék, ha a szankciók nagyon hatékonyak lennének. Ehhez pedig szerinte az szükséges, hogy a kőolaj hordónkénti ára 30-40 dolláros szintre csökkenjen, ”hogy Oroszország érezze a szankciókat”.

Az intézkedés lényege, hogy megtiltaná a hajózási, biztosítási és viszontbiztosítási cégeknek, hogy orosz nyersolaj szállítmányokat adjanak el a G7-ek és szövetségeseik által meghatározott ár felett. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen Moszkva háborúra fordítható bevétele, anélkül, hogy olajellátási sokkot okoznának.

A G7 országok javaslata szerint ez az összeg hordónként 65-70 dollár lenne, és december 5-től élne a korlátozás.

Lengyelország, Észtország és Litvánia a hordónkénti 65-70 dollárnál jóval alacsonyabb plafont szorgalmaz, míg Görögország, Ciprus és Málta magasabb árat szeretne – írja a Reuters.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/zelenszkij-azt-szeretnenk-ha-a-szankciok-hatekonyak-lennenek.763886.html

Részvény: