Megtalálták az Ausztráliában eltűnt radioaktív kapszulát

A Rio Tinto bányászati óriás bocsánatot kért az eszköz elvesztése miatt.

Megtalálták Ausztráliában azt az apró, de nagyon veszélyes radioaktív kapszulát, ami múlt héten tűnt el a Rio Tinto bányászati óriásvállalattól – írja a BBC

A radioaktív kapszula egy bányászati mérőműszer része volt, szállítását egy ilyen típusú rakományokkal foglalkozó, speciális vállalkozóra bízták. A nyolcszor hat milliméteres kapszulát a katasztrófavédelem munkatársai találták meg, a kutatás elmondásuk szerint olyan volt, mint „tűt keresni a szénakazalban” – közölték a nyugat-ausztráliai hatóságok. A kutatáshoz speciális felszerelést, többek között sugárzásérzékelőket is használtak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, nagy erőkkel keresték a kapszulát, miután az elveszett, amikor 1400 kilométeres útvonalon szállították Nyugat-Ausztrálián keresztül. A Rio Tinto bányászati óriás bocsánatot kért az eszköz elvesztése miatt, amely akár komoly veszélyt is jelenthetett volna, miután kis mennyiségű cézium-137-et tartalmaz, amely bőrkárosodást, égési sérüléseket vagy akár sugárbetegséget is okozhatott volna.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230201_Megtalaltak_az_Ausztraliaban_eltunt_radioaktiv_kapszulat

Részvény: