Megszerezték a többséget a republikánusok a képviselőházban

Az elnökválasztásig hátra lévő két évben az alsóházban republikánus, a felsőházban demokrata többség lesz.

Megszerezte a Republikánus Párt a 218. képviselői mandátumát a múlt kedden megtartott félidős választáson, ezzel eldőlt, hogy többségbe kerülnek az amerikai törvényhozás alsóházában.

A kulcsfontosságú mandátumot a kaliforniai képviselő, Mike Garcia nyerte meg – dőlt el magyar idő szerint csütörtökre virradóa.

A félidős választás előtt a republikánusoknak 218-223 helyet jósoltak, ám hogy mennyien lesznek a képviselőházban, még mindig nem tudni: több helyen még mindig nem született meg a végleges eredmény. Akármekkora is lesz az előny, a republikánusok már képesek lesznek akadályozni Joe Biden amerikai elnök politikájának végrehajtását.

Republikánus lesz mostantól a házelnök is: a demokrata Nancy Pelosit Kevin McCarthy válthtja.

Az már korábban eldőlt, hogy a demokraták megőrizték a többségüket a 100 tagú szenátusban, annak ellenére, hogy Georgia államban újabb választási fordulót kell tartani. A felsőházban ugyanis demokrata párti alelnök, Kamala Harris döntő szavazattal rendelkezik szavazategyenlőség esetén is.

A választás előtt a republikánusok arra számítottak, hogy jelentős előnybe kerülnek a demokratákhoz képest, ám a voksolás végül szűk győzelmet hozott számukra.

Joe Biden nyilatkozatban gratulált a republikánusoknak a képviselőházi többség megszerzéséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét. A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenállóképességét.

A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy „készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak”.

A választók világosan beszéltek arról, hogy költségeik csökkentését, választási szabadságuk megvédését és a demokrácia megőrzését várják – írta Joe Biden, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik, legyen az republikánus vagy demokrata, aki szintén hajlandó vele együttműködni ezen célok elérésének érdekében.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221117_republikanus_tobbseg_kepviselohaz_joe_biden_felidos_valasztasok

Részvény: