Megrendült az orosz csapatok bizalma a katonai vezetésben

Keleten a harkivi terület Oszkoltól nyugatra eső részének kiürítéséről dönthetett Moszkva, míg délen a Dnyeper nyugati partján állomásozó egységek ellátása vált lehetetlenné az ukrán tüzérség működése miatt.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a váratlan ukrán támadás sikere miatt néhány, még ellenálló gócpontot leszámítva a harkivi terület Oszkol-folyótól nyugatra eső részének kiürítéséről dönthettek az oroszok.

Délen a Dnyeper nyugati partján állomásozó csapatok ellátása vált lehetetlenné az oroszok számára az ukrán tüzérség működése miatt. Két hete ugyan elkezdték egy pontonhíd megépítését, ám az egyelőre még mindig félkész állapotban van. Vélhetőleg az ukrán tüzérség olyan sűrűn ad le sikeres találatokat az átkelőpontokra, hogy az oroszoknak nincs kapacitásuk a hidak kijavítására.

Az ukrán sikerek komoly változást jelenthetnek az orosz műveletek jellegében is, a támadó hadműveletek helyett inkább a tűzoltásszerű védekezés kerül előtérbe. Az Ukrajnában bevetett csapatok körében az orosz hadvezetés irányában már amúgy is megcsappant bizalom tovább apadhat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220912_Harkiv_Oszkol_Dnyepr_haboru_ellentamadas

Részvény: