Megkezdték a klasszikus gyarmatosítást az oroszok

Oroszországban álláshirdetések jelentek meg, amelyekben az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai területek helyreállítására keresnek munkaerőt zsíros fizetésért. Tanároknak is kínálnak állást, valamit politikusoknak a közigazgatásban, az utóbbira bőven akadt jelentkező.

Az orosz hatóságok munkaerő-toborzó kampányt kezdtek, amelyben az Ukrajnától elfoglalt területek infrastruktúrájának helyreállítására keresnek embereket – írja a moscow Times

A hirdetések alapján úgy tűnik, hogy a hatóságok Oroszország legszegényebb és legelvakultabban nacionalista lakóit célozták meg zsíros fizetések ígéretével. Az Avito online piactéren kőműveseket, tetőfedőket, festőket és hegesztőket keresnek Donyeckbe, a Donyecki Népköztársaság nevű orosz bábállam fővárosának rekonstrukciójára.

Építsük újjá együtt Donbaszt

A legtöbb hirdetés az orosz mély vidéken élőket célozza két-háromszoros fizetést ígérve az orosz régiókban megszokott keresetekhez képest. Emellett teljes étkezési, lakhatási ellátást, fizetett szabadságot és karrierlehetőséget kínálnak, továbbá 23 ezer forintnak megfelelő összeget, ha ajánlanak maguk mellett egy megbízható barátot is munkaerőnek. Bár a hirdetéseket magánvállalatok adják fel, egyesek megemlítik, hogy az orosz építésügyi minisztérium támogatja donbaszi projektjeiket.

Motiválásként az „Építsük újjá együtt Donbaszt!” szlogent ajánlják, de azért megjegyzik, hogy a patrióta misszióra jelentkező dolgozókat átvilágítja az orosz biztonsági szolgálat (FSB). Miközben a munkásokat napokon belül eljuttatják feladatuk helyszínére, arról nem szólnak a hirdetések, hogy a fegyveres konfliktus tőszomszédságában lévő munkaterületen esetleg előforduló sebesülés vagy halálos sérülés esetére köthetnek-e biztosítást.

„Humanitárius segítség”

A bábállamok kormánybarát önkéntes szervezetei sajtóértesülések szerint értelmiségieket keresnek „humanitárius” munkára, amit a 2014 óta megszállt délkelet-ukrajnai területen, Donbasz egyharmadán kell végezniük. Hogy miről lehet szó arra utal, hogy az Együtt Donbasszal nevű kormány közeli humanitárius szervezet irányításával több tucat orosz pszichológus, tanár dolgozik a megszállt és földig rombolt Mariupol városában, a nyolc éve elszakított ukrajnai terület közvetlen szomszédságában.

Szemben az építőmunkásokkal ezeket az embereket nem nyilvánosan toborozták, hanem például a közösségi média zárt csoportjaiban a tanárképző felsőoktatási intézményekben. A szibériai Tayga.info weboldalon megjelent hír szerint a feladatuk az iskolaév megindítása és más oktatási munka lesz a megszállt dél-ukrajnai, herszoni és zaporizzsjai területeken. Bár a jelentkezők régiójában elérhető átlagfizetés kilencszeresét ajánlják az embereknek, lagymatag a jelentkezés az orosz-ukrán háború frontvonalának közelében lévő területre.

Nacsalnyiknak mennének

Más a helyzet a vezetői posztokkal. A Vedomosztyi című lap jelentése szerint orosz politikusok szívesen mennek erősíteni a bábállamok hivatali apparátusát. Ebben a hazafias lelkesedés mellett szerepe lehet a dupla fizetésnek és a hazatérés utáni hivatali előrelépési lehetőségnek.

A számos ismert orosz regionális politikus közül az egyik, aki belevágott a nagy kalandba, Rosztyiszlav Antonov , a szibériai Novoszibirszk város polgármester-helyettese. Ő az egyik „népköztársaság” vezetőjének humanitárius ügyekben illetéke tanácsadója.

Antonov elmondása szerint a „katonai műveletek” kezdete óta jelen van a „felszabadított” területeken, ahol segít az embereknek. A hivatalos státusz arra ösztönzi, hogy még elkötelezettebben végezze ezt a munkát. Megtartotta fizetett állását a novoszibirszki városi tanácsban, az ottani munkáját bárhuzamosan végzi majd „megtisztelő és fontos” új szerepével Donyeckben.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oroszorszag-ukrajna-megszallt-terulet-allasajanlat-gyarmatositas.754911.html

#háború #oroszország #ukrajna #munkaerő #állás #hr

Részvény: