Megkezdődött Joe Biden fiának első büntetőtárgyalása

Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött Hunter Biden első büntetőtárgyalása hétfőn a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán tiltott fegyverbirtokláshoz kapcsolódó ügyben. A szövetségi különleges ügyész vádemelése nyomán Joe Biden elnök fiának három vádpontban kell felelnie, a többi között hamis nyilatkozattétel, valamint tiltott fegyverbirtoklás miatt.

Hunter Biden a vád szerint 2018-ban – abban az időben, amikor emlékiratai szerint is kábítószerfüggőséggel küzdött – egy lőfegyver megvásárlása során az ilyenkor kötelező hivatalos iraton tagadta, hogy rendszeres kábítószerfogyasztó lenne. A megvásárolt fegyver 11 napon keresztül volt birtokában, mielőtt – akkori partnere, néhai bátyjának özvegye segítségével – egy nyilvános szeméttárolóba dobta.

A három vádpontban sorolt bűncselekmények elkövetése összesen maximum 25 év börtönnel sújtható, illetve vádpontonként 250 ezer dollár pénzbírság szabható ki. Az ügyészség és a védelem nyitóbeszédei kedden kezdődnek, majd a tanúk meghallgatása következik. Az esküdtszék 12 tagját, valamint a 4 póttagot az üggyel kapcsolatos tájékozottságukra és a lehetséges elfogultságokra irányuló keresztkérdések alapján választották ki.

Hunter Biden ellen azután került sor a vádemelésre, hogy a szövetségi különleges ügyész és az ügyvédek között tavaly kötött vádalkut az ügyet tárgyaló bíró elutasította, és megsemmisítette.

Joe Biden elnök közleményt adott ki a bűnper indulásának napján, amiben azt írta, hogy elnökként nem fog kommentálni egy folyamatban lévő szövetségi ügyet, apaként viszont feltétlen szeretetéről és bizalmáról biztosítja fiát. Joe Biden közleményében fia iránti tiszteletét is hangoztatta, mert képes volt kábítószerfüggőségéből kigyógyulni.

Hunter Bidenre adó-bűncselekmények miatt egy másik bűnvádi eljárás is vár, amelynek bírósági tárgyalása várhatóan ősszel kezdődik Kaliforniában.

Forrás:(MTI)

Részvény: