Mégis elindultak a gabonahajók Ukrajnából

Moszkva felmondta a gabonaexportról szóló ENSZ-megállapodást, de ezek szerint az ukrán kikötők blokádját nem állította vissza.

Kihajózott az ukrán kikötőkből 12 gabonaszállító hajó, fedélzetükön összesen 355 ezer tonna gabonával – jelentette be a kijevi kormány a Reuters tudósítása szerint. Az, hogy a hajók el tudtak indulni azt jelenti, hogy Oroszország legalábbis nem állította vissza az ukrán kikötők blokádját.

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggesztette a részvételét az ENSZ-közvetítéssel megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban – jelentette be az orosz hadügyminisztérium október 29-én.

A júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé tette több millió tonna orosz gabona exportját, amely az orosz offenzíva februári kezdete óta ukrajnai kikötőkben vesztegelt. A blokád miatt elszabadultak az élelmiszerárak, és az ENSZ éhínség veszélyére figyelmeztetett.

Moszkva Ukrajnát vádolta a Fekete-tengeri flottája ellen elkövetett támadással, illetve az Egyesült Királyságot az ahhoz való segítségnyújtással. Az ukrán elnök kabinetfőnöke viszont zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221031_Megis_elindultak_a_gabonahajok_Ukrajnabol

Részvény: