Megérkezett Pekingbe Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök mostani pekingi látogatása a negyedik alkalom, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Hszi Csin-ping kínai államfővel találkozik.

Nagyszabású fogadóünnepséget rendeztek az odalátogató orosz elnök tiszteletére Pekingben, a Nép Nagy Csarnoka előtt.

A katonai zenekar előbb az orosz, majd a kínai himnuszt játszotta el, majd Hszi Csin-ping kínai elnök különféle katonai egységek előtt vezette körbe Vlagyimir Putyint a téren leterített vörös szőnyegen. Eközben civilek üdvözölték őket: ujjongtak, pompomokat ráztak a BBC beszámolója szerint.

Ezt követően a két államfő a csarnokba vonult, hogy megkezdje a tárgyalásokat.

Putyin repülőgépe helyi idő szerint hajnali négy óra körül érkezett meg a kínai fővárosba. Ő és Hszi legutóbb márciusban találkozott személyesen, akkor a kínai elnök látogatott Oroszországba.

Az orosz elnök sajtószolgálata a látogatást bejelentve közölte, hogy Putyin Hszi Csin-ping kínai államfő meghívására látogat Pekingbe, ahol a várakozások szerint „részletesen megvitatják az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát”, valamint „meghatározzák az orosz-kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit”. Megemlékeznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is.

Harbinban Vlagyimir Putyin részt vesz a nyolcadik orosz–kínai expó és a negyedik orosz-kínai régióközi együttműködési fórum megnyitó ünnepségén, valamint találkozik a helyi műszaki egyetem diákjaival és tanáraival.

Putyin mostani pekingi látogatása a negyedik alkalom, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Hszivel találkozik. Ez annak fényében nem is számít rendkívülinek, hogy egyik legfontosabb célkitűzése a Kína és Oroszország közötti kapcsolat erősítése. Már csak azért is, mert a háború miatt a nyugati hatalmak – az Egyesült Államokkal az élen – Oroszország gazdasági meggyengítésében érdekeltek, ellentétben Kínával, amely meglátta ebben a lehetőséget: Peking úgy akarja Moszkvát segíteni, hogy abból minél többet profitáljon. 

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240516_vlagyimir-putyin-hszi-csin-ping-talalkozo-peking

Részvény: