Megérkezett az egészségügybe, amire mindenki nagyon várt

A digitális megoldások olyan gyors tempóban terjednek, hogy már a lakosság harmada használ okoseszközöket. Az e-recept és a távorvoslás is a mindennapok része lett.

Öt emberből négy már használja az e-receptet,  a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót, ez derül ki a  Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.

2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöketegészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.

Iszonyú tempó…

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány  után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót. Az online információgyűjtés legfontosabb felületei továbbra is a weboldalak, a közösségi média platformjai és a videómegosztó oldalak.

A páciensek mintegy 70 százaléka mielőtt orvoshoz fordulás előtt és után is felkeresi ezeket a forrásokat.

A kutatók egy 2021-es felméréshez képest új elemként arra is kíváncsiak voltak, hogy a lakosság hogyan viszonyul a  mesterséges intelligencia alapú egészségügyi megoldásokhoz. A válaszadók közel 30 százaléka pozitívan, közel ugyanennyien negatívan, 40 százalékuk pedig semlegesen foglalt állást ebben a kérdésben. 

A mesterséges intelligencia különböző egészségügyi szűréseken, diagnózis-alkotásban, leletértelmezésben való használatáról a megkérdezettek közel 45 százaléka hallott már.

digitális technológiák ismertsége – mint az e-recept, online időpontfoglalás, beutaló kérés, az EESZT felületet már a lakosság 90 százaléka ismeri. A megkérdezettek 70-80 százaléka pedig már használta is ezeket. Az elmúlt három évben a szenzorokat, okoseszközöket,  applikációkat is egyre többen használták, utóbbi kettőt a megkérdezettek mintegy fele, az igény ezekre óriási– mondta Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, a kutatás egyik vezetője. 

Minden korosztály nyitott a digitalizációra

Az új, országos felmérésből az is kiderült, hogy manapság a 60 év feletti korosztály is egyre nyitottabb a digitális megoldásokra, sokan okostelefont és internetet is használnak. Ennek a korosztálynak azonban továbbra is a személyes orvosbeteg találkozó a legfontosabb, a digitális megoldások másodlagosak, csak kiegészítő jellegűek. 

A megkérdezettek közel fele kipróbálná a távvizitet, és szívesen venné, ha orvosa ajánlana neki hiteles weboldalakat, applikációkat és szenzorokat, tette hozzá Girasek Edmond, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa, a kutatás másik vezetője.

80 százalék azok aránya, akik szeretnék, ha emailben is kommunikálhatnának, képeket oszthatnának meg orvosukkal. A betegek több mint fele akár a közösségi médiát is szívesen használná a kapcsolattartásra.

A kutatók kérdéssora arra is választ keresett, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhatnak a digitális megoldások. A megkérdezettek az előnyök között leginkább továbbra is a kényelmet, a hatékonyságot és az idő spórolást emelték ki, a hátrányok és kockázatok között pedig azt, hogy az ellátás személytelenebbé válik, sokszor félreértelmezhetők a velük megosztott, az egészségügyi állapotukra vonatkozó adatok.

A kutatásról

A 2024-ben készült vizsgálatot megelőzte egy, a koronavírus-járvány 3. és 4. hulláma alatt, 2021 júliusa és 2022 májusa között, orvosok körében készült tanulmány is, amelyben arra keresték a választ a kutatók, hogy milyen a magyar szakorvosok és rezidensek digitális egészséggel kapcsolatos tudása és ismerete. Az online felmérésben akkor összesen 1774-en vettek részt (1576 orvos és 198 fogorvos). Ezzel párhuzamosan, 2021. október 5–13. között a kutatócsoport egy lakossági, 1500 fős, telefonos, reprezentatív felmérést is végzett „E-páciensek Magyarországon” címmel. 

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/digitalis-egeszsegugy-semmelweis-kutatas-orvos-beteg-mesterseges-intelligencia-ai-okoseszkoz.790115.html

Részvény: