Megengedte az USA, hogy F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába

Újabb nagy támogatást kap Ukrajna az Egyesült Államoktól.

Hirosimában találkoztak a G7-országok vezetői, és meghívták Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is. Az ilyenkor szokásos kötelező körökön túl – mint például hogy nyilatkozatban ítélték el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját – a háború szempontjából fontos döntéseket is meghoztak.

Joe Biden például bejelentette, hogy az Egyesült Államok engedélyezi, hogy a szövetségesei F-16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának. Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy az ukrán pilóták kiképzését is vállalják.

Az F-16-osokat az Egyesült Államok adta több NATO-tagállamnak is, például Belgiumnak, Hollandiának, Lengyelországnak, Romániának vagy Norvégiának, ahhoz pedig, hogy tovább lehessen adni Ukrajnának, az amerikaiak jóváhagyására is szükség van. Az ukrán elnök, aki az elmúlt hetekben Európa több országától is ilyen gépeket kért, most történelmi döntésnek nevezte ezt a lépést – írja a BBC.

A The Guardian pedig egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati forrásra hivatkozva arról írt, Biden azt is bejelentheti hamarosan, hogy 375 millió dollár értékben küldenek fegyvereket és más katonai felszerelést Ukrajnának.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230520_USA_F16_vadaszgepek_Ukrajna

Részvény: