Még az orosz szakértő is arról beszélt, hogy nagyon kockázatos lett volna Ukrajnából indítani a Kremlre támadó drónokat

A Kreml közben egy olyan kommünikét adott ki, melyben Washingtont tette felelőssé a támadásért.

Egymásnak olykor ellentmondó fejtegetésekbe bonyolódnak az orosz média által megszólaltatott szakértők a Kreml elleni dróntámadással kapcsolatban. A RIA Novosztyinak Gyenisz Fedutinov, egy drónmagazin főszerkesztője nyilatkozott, aki elmondta, hogy az elkövetők valószínűleg a kínai Mugin-család egy dróntípusát használták, arra meg már volt példa, hogy az ukránok ilyenekkel támadják az orosz katonai és polgári létesítményeket. Bár Fedutinov erre nem tért ki, de érdemes hozzátenni, hogy Mugin-típusú drónokat Oroszország is vetett már be Ukrajna ellen.

Fedutinov azonban arról is beszélt, hogy bár a drónok hatótávja lehetővé tenné, hogy Ukrajnából indítsák, ám ezt a terepviszonyok, valamint a repülés időtávja igen kockázatossá tenné azt az akció szempontjából. Emiatt a szakértő nem zárta ki, hogy

egy szabotázscsoport indíthatta Oroszország területéről a drónokat, akár Moszkva közeléből.

A RIA egy másik anyagában idézi a kínai Global Times-ban megjelent írást is, ebben a szerző úgy vélekedik, hogy az ukránok ezzel üzenetet akartak küldeni az oroszoknak és valójában a támadás sikere másodlagos kérdés volt. Pusztán meg akarták mutatni, hogy az orosz főváros nincs olyan messze a fronttól, mint azt lakói gondolnák. Továbbá a kínai publicista szerint a támadással a május 9-i győzelem napi parádé előkészületeit is szerették volna megzavarni.

A Kreml közben pedig egy olyan kommünikét adott ki, melyben Washingtont tette felelőssé a támadásért. Az orosz elnöki hivatal közölte, hogy több válaszlépés közül is választhatnak, de arra a felvetésre már nem reagáltak, hogy Volodimir Zelenszkijt célpontnak tekintik-e. A Kreml szerint a célpontokat Washington jelöli ki, Kijev csupán végrehajtja az utasításokat.

Korábban maga Zelenszkij és tanácsadója, Mihajlo Podoljak is tagadták, hogy Ukrajnának bármi köze lenne a Kreml elleni támadáshoz. „Nem támadjuk Putyint vagy Moszkvát, a saját földünkön harcolunk” – közölte Zelenszkij és Podoljak is azt fejtegette egy hosszabb tweetjében, hogy Ukrajna alapvetően védekező háborút vív.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230504_Kreml_drontamadas_haboru_Moszkva

Részvény: