Medvegyev békejavaslata: kijjebb kell tolni Lengyelország határait

Moszkva számára az egyetlen módja, hogy tartós békét biztosítson Ukrajnával, az ellenséges államok határainak minél távolabbra való visszaszorítása,

még akkor is, ha ez a NATO-tag Lengyelország határait jelenti

– közölte Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Biztonsági Tanács elnökhelyettese pénteken, az ukrajnai orosz invázió első évfordulóján.

Medvegyev ezt a Telegram-fiókján keresztül hozta a világ tudomására.

Putyin egyik legádázabb szövetségese ezzel együtt Oroszország győzelmét jósolta és azt, hogy, és hogy végül megállapodás fog véget vetni a harcoknak.

„A győzelem meglesz. Mindannyian azt akarjuk, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen. És ez a nap el fog jönni” – közölte.

Jóslata szerint nehéz tárgyalások következnek majd Ukrajnával és a Nyugattal, amelyek „valamilyen megállapodással” fognak végződni, ebből azonban hiányozni fognak az általa „alapvetőnek” nevezett megegyezések a „valódi határokról”, és nem számít átfogó európai biztonsági paktumra sem, mivel szerinte

Oroszország számára létfontosságú, hogy kiterjessze a határait.

Lengyelországnak hosszú keleti határa van Ukrajnával és Oroszország szövetségesével, Fehéroroszországgal, ám az Oroszországi Föderációval közvetlenül csak északkeleten érintkezik, mintegy készáz kilométer hosszan a Kalinyingrádi exklávé mentén.

Lengyelország határainak bármilyen megsértése először hozná Oroszországot közvetlen konfliktusba a NATO-val. Joe Biden amerikai elnök a héten Varsóban tartott beszédében ígéretet tett arra, hogy a NATO területének „minden centiméterét” megvédi, ha megtámadják.

Forrás:(Reuters)

Részvény: