Ingyen adna az EU vakcinát Kínának, de Peking egyelőre nem kér belőle

Az Európai Unió COVID-19 elleni védőoltásokat ajánlott fel Kínának – közölte az EU végrehajtó testülete. Miután Peking enyhítette a „zéró COVID” politikáját, a vírus elszabadult az országban.

Kína még nem reagált az ajánlatra – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Tekintettel a kínai COVID-helyzetre, Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos felkereste kínai kollégáit, hogy felajánlja az EU szolidaritását és támogatását
– tette hozzá. Az uniós felajánlásba beletartozik a variánsokhoz igazított EU-s vakcinák adományozása mellett a közegészségügyi szakértelem is. Az EU által kínált oltóanyagok mennyiségét és gyártóit egyelőre homály fedi.

Arra a kérdésre, hogy Peking elfogadja-e az EU ajánlatát, a kínai külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning megkerülte a közvetlen választ, és azt mondta a Reutersnek, hogy Kína oltási aránya és kezelési kapacitása tovább növekszik, és az ellátás „megfelelő”.

Kijelentette azt is, hogy Kína nyitott a szolidaritás és a nemzetközi közösséggel való együttműködés megerősítésére, hogy jobban megfeleljen a pandémiás kihívásoknak, „mindenki igényét kielégítik, aki be akarja oltani magát”.

Kína eddig ragaszkodott ahhoz, hogy saját lakossága számára csak kínai gyártmányú vakcinákat használjon – amelyek inaktivált vírus típusúak, és nem a nyugati mRNS technológián alapulnak. Mi is írtunk róla, hogy Kínában kilenc hazai fejlesztésű covid-oltóanyagot engedélyeztek, de egyiket sem frissítették a rendkívül fertőző omikron variánsra.

Sokan tartanak attól – így a WHO is – hogy Kína elbagatellizálja a koronavírus-helyzetet. Az Egészségügyi Világszervezet a minap sürgette a kínai egészségügyi tisztviselőket, hogy rendszeresen osszanak meg konkrét és valós idejű információkat a koronavírus-helyzetről.

A múlt hónapban Németország 11 500 COVID-oltóanyagot szállított német vállalatoknak, valamint kínai nagykövetségnek és konzulátusoknak, hogy az ott dolgozó német állampolgárokat beolthassák. Egy, a helyzetet jól ismerő forrás ugyanakkor azt mondta, hogy más európai uniós kormányokkal is folynak tárgyalások arról, hogy a többi ország állampolgárainak is jusson belőle.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/europai-unio-vakcina-kina-felajanlas.765518.html

Részvény: