Máris lemondott az új brit kormány egyik minisztere

Lemondott kedden Sir Gavin Williamson, a brit kormány tárca nélküli kabinetminisztere, aki ellen hosszabb ideje komoly panaszok merültek fel kollégáival szembeni agresszív viselkedésmódja miatt. Williamson – akinek elsődleges feladata eddigi tisztségében a kormány munkájának általános szervezése és támogatása volt – az első magas rangú kabinettag, aki Rishi Sunak miniszterelnök október végén megalakult kormányából távozik.

Lemondásáról szóló kedd esti bejelentésének előzményeként a brit sajtó egybehangzó és nem cáfolt értesüléseket közölt arról, hogy Williamson korábbi beosztásaiban agresszív, mélyen sértő módon viselkedett és kommunikált kabinetbeli kollégáival, akiknek – köztük kolléganőknek – nem egyszer durva trágárságokkal tűzdelt írásos üzeneteket is küldött.

Egy névtelenül nyilatkozó volt kabinettag elmondása szerint Williamson egy ízben azt tanácsolta neki, hogy vágja el a saját torkát, nem sokkal korábban pedig azt, hogy ugorjon ki az ablakon.

Lemondását bejelentő, kedd éjjel Rishi Sunaknak írt levelében Williamson annyit elismert, hogy egy volt kollégának sértő SMS-eket küldött, és ezért elnézést kért. Visszautasította a személyét ért minősítéseket, de közölte, hogy mivel az ellene felhozott panaszok elvonják a figyelmet a kormány által a brit nép érdekében végzett jó munkáról, lemond kormányzati tisztségéről. Gavin Williamson nem először távozik a kormányból botrányos körülmények között.

Williamsont 2019 májusában Theresa May akkori konzervatív párti miniszterelnök menesztette a védelmi miniszteri tisztségből, miután kiszivárgott a nemzetbiztonsági tanács döntése, amely szerint a Huawei kínai távközlési óriáscég a brit 5G hálózat nem központi infrastrukturális elemeinek beszállítójaként korlátozott szerephez juthat a program fejlesztésében. Williamson annak idején határozottan cáfolta, hogy ő szivárogtatta volna ki a Huawei ügyében hozott döntést.

Theresa May utódja, Boris Johnson az oktatási tárca élére nevezte ki Gavin Williamsont, ám Johnson két év után ebből a tisztségből is menesztette egy kormányátalakítás során.
Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnököt bírálatok érték, amiért Williamsont visszavette a kabinetbe, mivel már a mostani kormány megalakulása idején is ismertek voltak a politikussal szemben megfogalmazott panaszok.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/09/nagy-britannia-uj-kormany-lemondas-kabinetminiszter/

Részvény: