Március a leépítések hónapja volt Magyarországon

A nagy foglalkoztatóknál csökkent az alkalmazottak száma.

A legtöbb nagy hazai foglalkoztatónál csökkent az alkalmazottak száma februárról márciusra – derül ki a HR Portál és az Opten céginformációs szolgáltató összeállításából.

A két legnagyobb munkaerő-kölcsönzőnél 200-200 fő körül álltak kevesebben alkalmazásban. A magyarországi McDonalds hálózatban viszont nőtt a létszám.

  • A legnagyobb hazai foglalkoztatónál, a Magyar Postánál 112 fővel – 23 339-re – csökkent a létszám.
  • Az első tízből még az épületek takarításával és facility managementjével foglalkozó B + N Referencia Zrt-nél regisztrált a kutatás 100 fő feletti zsugorodást, itt márciusban 11 633-an álltak alkalmazásban. 
  • Száz fő felett esett vissza a Budapesti Közművek (BKM, mínusz 149 fő) és a Robert  Bosch Power Tool (-112 fő) alkalmazottainak száma. 

A munkaerőpiac változásaira a legérzékenyebbek a munkaerő-kölcsönző cégek.

Ha nem megy a partnereknek, akkor a megbízók első körben a kölcsönzöttektől válnak meg.

  • Márciusban a piacvezető Prohumannál és a második WHC-nél is jelentősebben csökkent a létszám: előbbinél 217, utóbbinál 183 fővel.
  • A szektorból még a Pannon Work 120 fős csökkenése érdemel említést.

A kutatás kevés munkaadónál regisztrált bővülést.

  • Ebből a körből kiemelendő a magyarországi McDonald’s hálózat mögött álló Progress Étteremhálózat Kft. 83 fős létszámnövekedése, amelynél a saját állomány márciusban 3356 munkatársból állt. 
  • komáromi és iváncsai telephelyén akkumulátorgyártással foglalkozó Sk On-nál statisztikánk szerint márciusban 85 fővel dolgoztak többen, mint februárban. Mint ismeretes, itt májusban 609 főt építettek le a kölcsönzötti állományból.

A szervezetek által leadott foglalkoztatotti létszámra vonatkozó adatok hivatalos állami forrásból (NAVKSH) származnak.

Néhány nagyvállalat – elsősorban a bankok, rajtuk kívül például a MOL – nem közöl havi létszámadatokat, így azok változását nem lehet nyomon követni, nincs benne a létszámadatokban a kölcsönbevevők kölcsönzötti állománya, az a kölcsönző cégeknél jelenik meg – olvasható a HRportálon.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/magyarorszagi-foglalkoztatok-letszamleepites-alkalmazottak-csokkenes.790609.html

Részvény: