Marad a demokraták szenátusi többsége

A nevadai győzelem gyakorlatilag eldöntötte a félidei választás eredményét.

A demokraták megőrizték többségüket az amerikai szenátusban, miután a szavazatok túlnyomó többségének összesítése után jelöltjük meggyőző vezetésre tett szert Nevada államban, írja az MTI. A szavazatok 94 százalékának összegzése után a republikánus jelölt még 900 szavazatos előnyben volt, a 97 százalékos feldolgozottság után viszont szombaton este a demokrata politikus már mintegy 4 ezer szavazattal vezetett, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel megnyerte a választást az államban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 100 tagú szenátusban a demokraták már 50 biztos hellyel rendelkeznek, így a Georgia államban decemberben megismételt választás eredményétől függetlenül megőrzik többségüket, ugyanis a szenátusban a demokrata párti alelnök, Kamala Harris döntő szavazattal rendelkezik 50-50 fős republikánus-demokrata szavazategyenlőség esetén is.

A törvényhozás felsőházába Catherine Cortez-Masto került, megelőzve a republikánus Adam Laxalt. Nevada kormányzóválasztásán ugyanakkor az eddigi demokrata vezetőt republikánus váltja, a kormányzó Steve Sisolak alulmaradt ugyanis Joe Lombardo republikánus jelölttel szemben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/13/marad-a-demokratak-szenatusi-tobbsege/

Részvény: