Már legalább tizenkét halálos áldozata van a fronton kívüli orosz támadásoknak

A Reuters hírügynökség szerint már legalább tizenkét ember meghalt a péntek hajnali orosz támadásokban Ukrajnában. Március eleje óta ez volt a legintenzívebb összehangolt támadás, amelyet keleti szomszédunk ellen végrehajtottak.

Mindez épp abban a kritikus időszakban történik, amikor Ukrajna újabb ellentámadásra készül, hogy megpróbálja visszafoglalni az oroszok által tavaly óta megszállt területeket.

Az Ukrajna középső részén található Umanban hajnalban a tűzoltóknak is dolguk akadt, miután orosz rakéták csapódtak egy kilencemeletes lakóházba. Ennek a támadásnak köszönhetően mostanra legalább tíz ember meghalt, köztük két gyermek is. Kilenc embert pedig kórházba szállítottak – közölte Ihor Taburec regionális közigazgatási vezető.

A hírügynökségi beszámolók szerint a mentőalakulatok a parázsló romok között próbálják keresni a túlélőket.

Először az ablak törtek ki, aztán jött a robbanás

– idézte fel az egyik lakó a történteket a helyszínen.

Dnyipróban, mint azt már megírtuk, szintén rakéta csapódott be egy lakóházba, megölve ezzel egy kétéves gyermeket és harmincegy éves édesanyját.

A Reuters szerint a Kijevtől délre fekvő Ukrajinkában városában, szintén két ember megsebesült. Az Interfax ukrán hírügynökség szerint éjfél után robbanásokat jelentettek a központi Kremencsuk és Poltava városokból, valamint a déli Mikolajivból is.

Erre az orosz terrorra Ukrajnának és a világnak is méltó módon kell válaszolnia

– írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornáján keresztül.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy mi volt Oroszország célja ezekkel a támadásokkal, noha a tél folyamán rendszeresen csapásokat mértek ukrajnai polgári létesítményekre, különösen az energetikai infrastruktúrára.

Tavaly év végétől kezdve Oroszország nagyjából hetente indított hasonló támadásokat, bár a tél végével ezek nem száma valamelyest csökkent.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket tett volna meg célpontjául, az orosz légicsapások és bombázások azonban eddig is több ezer ember életét oltották ki. Kijev értelmezése szerint a frontvonaltól távol eső városokra mért csapásoknak nem katonai céljuk van, hanem arra szolgálnak, hogy megfélemlítsék a lakosságot, ami háborús bűncselekmény.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/04/28/orosz-ukran-haboru-aprilis-28-percrol-percre-elo/#mar-legalabb-tizenket-halalos-aldozata-van-a-fronton-kivuli-orosz-tamadasoknak

Részvény: