Már hivatalosan sem jelölt Szentkirályi Alexandra, kihúzzák a szavazólapról

A Nemzeti Választási Iroda oldalán már kiesett jelöltként szerepel a visszalépését péntek reggel bejelentő fideszes főpolgármester-jelölt.

Szentkirályi Alexandra péntek kora délután már nem szerepel a főpolgármester-jelöltek listáján a Nemzeti Választási Iroda oldalán. A Fidesz–KDNP jelöltje péntek reggel jelentette be, hogy visszalép a megmérettetéstől, az NVI felületén már úgy szerepel, hogy „Kiesett: 2024. június 7.”.

A főváros vezetéséért így már csak hárman vannak versenyben: Karácsony Gergely főpolgármester, Vitézy Dávid, akinek a javára Szentkirályi is visszalépett, valamint Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje. A szavazólapon ugyanakkor továbbra is négyen fognak szerepelni, mivel azokat nem nyomtatják újra, ezt az NVI a 24.hu kérdésére adott válaszában közölte.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében, ha egy jelölt vagy lista a szavazást megelőző 14. nap és a szavazás napja között kiesik, a szavazólapok pedig már elkészültek, akkor a kiesésről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményben, valamint szükség esetén szóban tájékoztatja a szavazópolgárokat. A kiesett jelölt vagy lista nevét pedig a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza. Ez most azt jelenti, hogy a kerületi választási irodákra hárul a feladat, hogy áthúzzák Szentkirályi Alexandra nevét a főpolgármesteri szavazólapokon. Ezt amúgy 1 364 000-szer kell megtenniük.

Szentkirályi Alexandra péntek reggel jelentette be, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségről.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240607_szentkiralyi-alexandra-nvi-szavazolap-visszalepes

Részvény: