Már biztosan robbanás történt az Északi Áramlat gázvezetéken

Az Oroszországból Európába tartó Északi Áramlat gázvezetékben keletkezett károkat erőteljes robbanások okozták – közölte kedden a dán rendőrség, megismételve a Balti-tenger alatt húzódó hálózatban keletkezett szivárgásokkal kapcsolatos korábbi megállapításokat, amelyeket szabotázsnak tulajdonítottak. Fotókat is közreadtak a pusztításról. Az EU egyelőre nem tud megállapodásra jutni a gázársapkáról.

Megjelent az első fénykép az Északi Áramlat gázvezetéken történt károkról. A felvételt egy magán drón készítette, és látszik rajta, hogy az egyik csövön komoly repedés keletkezett. A svéd Expressen arról számolt be, hogy egy 50 méteres szakasz hiányzik a vezeték egyik szakaszából.

A koppenhágai rendőrség szerint „erős robbanás” okozta a szivárgást, mondván, hogy ez az előzetes vizsgálatokon alapul.

„Még korai lenne bármit is mondani arról, hogy milyen keretek között fog zajlani a nemzetközi együttműködés például Svédországgal és Németországgal, mivel ez több tényezőtől függ” – közölték a Reuters szerint.

Az európai államok eközben a norvég energetikai létesítményektől a német villanyvezetékekig más energetikai infrastruktúrák védelmére siettek, miután az Északi Áramlat szivárgását szabotázsnak tulajdonították, de nem mondták meg, hogy ki áll a szeptember 26-án felfedezett robbantások mögött. 

A dán Energinet áram- és gázhálózat-üzemeltető vállalat közölte, hogy az Északi Áramlat 1 és 2 sérülései nyomán felgyorsította saját csővezetékeinek ellenőrzését, de elmondása szerint semmi rendelleneset nem talált.

Oroszország, amely külföldi partnerekkel együtt építette a vezetékeket, szintén azt állítja, hogy a károkat szabotázs okozta, de az Egyesült Államokra és szövetségeseire mutogat. Nyugati szakértők szerint az oroszok robbantottak, állítólag a CIA korábban figyelmeztetett is a készülő szabotázsra.

A svéd és dán hatóságok négy lyukat vizsgáltak az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken. Dánia megállapításai hasonlónak tűntek a svéd ügyészekéihez, akik korábban azt mondták, hogy két lyuk esetében úgy tűnik, hogy robbanások okozták.

Az Oroszországból érkező, egykor Európa szükségleteinek 40 százalékát fedező gázáramlás csökkenése miatt az Európai Uniónak nehézséget okoz, hogy egységesen döntsön arról, hogyan reagáljon az emelkedő árakra, amelyek elmélyítették a családok és a vállalkozások megélhetési válságát. Az Európai Bizottság várhatóan kedden tesz javaslatokat a cseppfolyósított földgáz (LNG) új uniós referenciaárának kialakítására és a közös gázbeszerzések beindítására, miközben az országok között megosztottság van a gázárak felső határának meghatározását illetően.

Még nincs meg a gázár-szabályozásról az uniós javaslat

Az EU-nak kedden délután kellett volna javaslatot tennie az energiaválságra adott legújabb válaszlépésére, amely néhány európai kormányt arra késztetett, hogy vészhelyzeti terveket dolgozzon ki, amelyek az ellátások elmaradása esetén az idei télen rációval és áramkimaradásokkal járhatnak. Az Európai Bizottság várhatóan azt javasolja majd, hogy az EU dolgozzon ki egy intézkedést, amely az európai gázkereskedelem referenciaáraként szolgáló holland gázkereskedelmi csomóponton (TTF) történő gázkereskedelemre vonatkozó ideiglenes „maximális dinamikus árat” irányoz elő.

A dokumentumtervezet szerint – amely a közzététel előtt még változhat – a többi uniós gázkereskedelmi központot egy „dinamikus árfolyosó” révén ehhez az árhoz kötnék. Az intézkedés nem indulna el azonnal, hanem külön uniós javaslatra és az uniós országok jóváhagyására lenne szükség a folytatáshoz.

Az uniós csomag valószínűleg nem fogja megnyugtatni mind a 27 uniós országot, amelyek vezetői október 20-21-én csúcstalálkozón vitatják meg a javaslatokat. A legtöbb uniós ország sürgette a Bizottságot, hogy sürgősen tegyen javaslatot a gázárplafonra, de nem értenek egyet annak kialakításában.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/eszaki-aramlat-oroszorszag-kar-europai-bizottsag-valsag-gazarsapka.761792.html

Részvény: