Már bizakodnak a magyar cégvezetők, enyhülhet a válság

Jelentősen javult a vállalkozások helyzetértékelése januárban a negyedévvel korábbihoz képest.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) negyedéves konjunktúramutatója 2022 októberéhez képest plusz 10 pontról plusz 21 pontra nőtt.

A felmérésében 351 cégvezető véleményét kérdezték meg cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A negyedéves konjunktúramutató értéke a szolgáltató vállalkozások esetében a legmagasabb, plusz 27 pont.
Az építőipari cégek körében plusz 24 pont,
a feldolgozóiparban plusz 19 pont,
míg a kereskedelemben tevékenykedő cégek körében a legalacsonyabb, plusz 14 pont.
Az előző negyedévhez képest az építőipari cégek esetében 32, a szolgáltató cégek körében 16, a feldolgozóipari cégek esetében 7, a kereskedelmi cégek körében pedig 4 ponttal nőtt a mutató értéke.

Az exportőrök helyzete javult a leginkább
A konjunktúramutató értéke a döntően exportáló vállalkozások körében a legmagasabb, plusz 25 pont, a nem exportáló vállalatok körében plusz 17 pont, a részben exportáló cégek körében pedig plusz 14 pont.

Az előző negyedévhez képest a döntően exportáló cégek között 12, a részben exportáló vállalatok esetében 9, a nem exportáló cégek körében pedig 7 ponttal emelkedett a mutató értéke.

Az almutatók azt jelzik, hogy a vállalkozások vezetői a jelenlegi rendelésállomány és a beruházások várható szintje kivételével optimistábban ítélik meg a vizsgált szempontokat a 2022. októberi szinthez viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékű, 27 pontos javulás a várható termelési szint megítélésében tapasztalható.

Szintén jelentős mértékű volt az emelkedés a várható jövedelmezőség, az elmúlt féléves termelési szint és a várható kapacitáskihasználtság megítélése szempontjából is.

Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor az összes mutató esetén negatívabb a vállalatok jelenlegi helyzetértékelése.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/uzleti-kilatasok-konjunktura-cegvezeto-vallalkozo.767949.html

Részvény: