Már az orosz jegybankból is kritizálják Putyin mozgósítási rendeletét

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke szerint a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás miatt még feszesebbé válhat az ország munkaerőpiaca, ami felfelé hajthatja az inflációt. A központi bank vezetője strukturális változások miatt figyelmeztetett, és jelezte, hogy a férfi lakosság kivonása a munkahelyekről nem tesz jót az orosz gazdaságnak.

Elvira Szahipzadovna Nabiullina, az orosz jegybank kormányzója enyhén kritizálta Vlagyimir Putyin orosz szeptemberi részleges mozgósításról szóló elnöki utasítását. Azt mondta, hogy a férfiak besorozása új tényező, amely befolyásolja az árak alakulását, miközben az orosz gazdaság erőteljes átalakulását eredményezi. Nabiullina szerint Putyin behívása rövid távon alacsonyabbra küldheti az árakat, mivel a fogyasztói kereslet csökken, de az árak később emelkedni kezdhetnek a munkaerőpiac szerkezetében bekövetkező változások és egyes szakemberek hiánya miatt. 

Oroszország vezető jegybankára akkor tette ezt az értékelést, amikor a bank 7,5 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat, miután idén hatszor csökkentette azt. A bank néhány nappal az ukrajnai invázió után 20 százalékra emelte a kamatot, hogy a villámgyorsan kilövő inflációt megfékezze. Az orosz központi bank várakozásai szerint az ország inflációs rátája 2022-ben eléri a 12-13 százalékot.

Strukturális válságban a munkaerőpiac

Putyin részleges mozgósítási parancsa káoszt okozott az oroszok körében, és túl azon, hogy 300 ezer embert elvittek katonának, körülbelül 800-900 ezren menekülhettek el az országból a szolgálat elől.

A Putyin behívójának negatív következményei ellenére Nabiullina elfedte a gazdaságra vonatkozó borús kilátásait, és azt mondta, hogy Oroszország „gyorsabban alkalmazkodik a külső korlátozásokhoz”, részben az idei rekordmagas mezőgazdasági termésnek köszönhetően. Viszont épp a központi kutatása állapította meg az ország gazdasági aktivitása szeptemberben megtorpant. Az ukrajnai háború miatti átfogó szankciókat követően a gazdaság a magas energiaáraknak köszönhetően úgy tűnt, hogy kitart, de már jelentkeznek egyes árucikkek hiányai – derül ki az Insider összefoglalójából.

Egy múlt szerdai jelentésében a központi bank kutatási egysége Putyin tervezetének további hatására figyelmeztetett, mivel az megnehezítheti a vállalatok számára a munkaerő-felvételt Oroszországban – ahol a munkanélküliség rekordalacsony szintre esett -, ami viszont visszafogja az általános gazdasági aktivitást a következő hónapokban. 

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/vlagyimir-putyin-orosz-kozponti-bank-mozgositas.762560.html

Részvény: