Már a kazah és a vietnami bankok sem fogadják el az orosz Mir-kártyákat

A 2017 óta létező orosz fizetési rendszer jelentősége azt követően nőtt meg az országban és a nemzetközi piacnak a Moszkvával még szóba álló részén, hogy a VISA és a Mastercard kivonultak Oroszországból.

Már egyes kazahsztáni és vietnami bankokban sem fogadják el az orosz Mir-kártyákat – írja az Izvesztyija. A lépésre azt követően került sor, hogy a hét elején több török bank is hasonló döntést jelentett be, mivel a pénzintézetek attól tartanak, hogy az amerikai pénzügyminisztérium a Mir-rendszerrel szemben is szankciókat vezethet be.

A Mirt egyébként 2017-ben vezették be az oroszok, de valódi jelentőségre akkor tett szert fizetési rendszerként, amikor az ukrajnai inváziót követően kivonult az országból a VISA és a Mastercard.

Az orosz hírportál szerint a legnagyobb orosz bankok azt tanácsolják ügyfeleiknek, hogy külföldi útjaik előtt vásároljanak be valutából és intézzék ügyeiket készpénzzel és mindenért fizessenek előre.

Orosz pénzügyi elemzők szerint fokozódhat a nyugati nyomás azokon a bankokon, ahol még elfogadják a Mir-kártyákat, ám ezek nagy része amúgy is olyan országokban található, amelyek a néhai FÁK tagjai voltak, így jelentős orosz politikai és gazdasági függésben élnek.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20220921_haboru_Mir_bankok_Kazahsztan_vietnam_Torokorszag_haboru_szankciok

Részvény: