Magyarországra jön az uniós biztos, hogy megnézze a határkerítést

A magyar kormány szerint Brüsszel a kerítés miatt szed be tőlünk pénzt, miközben arról van szó, Magyarország nem tart be egy bírósági ítéletet.

Elfogadta az uniós költségvetési biztos, Johannes Hahn Varga Mihály meghívását, így június második felében Magyarországra látogat – tudta meg az Index. A pénzügyminiszter még decemberben írt levelet Hahnnak, amelyben azt kérte, az Európai Unió járuljon hozzá nagyobb mértékben a határvédelmi kiadásokhoz. 

Varga akkor azt írta, a “fokozódó migrációs nyomás” miatt Magyarország a bevándorlási válság kezdete óta 1,6 milliárd eurót költött el az ország déli, egyben a schengeni övezet határának megerősítésére. Tavaly ősszel több esetben az ország belső területein, köztük Budapesten is a korábbinál nagyobb számban tartóztattak fel bevándorlókat a hatóságok.  

Idén azonban a rendőrségi statisztikák szerint összesen 1161 esetben intézkedtek illegális bevándorlókkal szemben a hatóságok. Összehasonlításképp: tavaly az év utolsó néhány hetét leszámítva – amikor hirtelen gyakorlatilag lenullázódott az ilyen esetek száma a statisztikában – minden héten több ezer intézkedést regisztráltak. 

„Kezd kínos lenni Brüsszelben is, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét” – értékelte most az Indexnek Varga Mihály azt, hogy Johannes Hahn a déli határhoz látogat. „Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadásaink meghaladják a 700 milliárd forintot – miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka” – tette hozzá a pénzügyminiszter, aki szerint a költségvetési biztos látogatása az első lépés abba az irányba, hogy az EU nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből. 

Varga elismételte a csütörtöki kormányinfón, majd Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában hangoztatott kormányzati álláspontot is, miszerint “képtelenség, hogy napi 6 millió forinttal büntessék hazánkat azért, mert védjük Európát, és nem fogadunk be migránsokat”. A miniszterelnök erről egyenesen azt mondta, hogy miközben a magyar katonák védik az uniót a migrációtól, “még hátba is lövik Brüsszelből”. 

Ezzel szemben nem arról van szó, hogy a határkerítés miatt büntetnék Magyarországot, a fent említett bírságot azért kell megfizetnünk, mert az Európai Bíróság 2020 decemberében hozott egy ítéletet, amelyben megállapította, hogy az akkori magyar menekültügyi rendszer számos ponton sérti az uniós jogot, a jogvitában az összes magyar érvet elutasították. 

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240526_hatarkerites-johannes-hahn-unios-biztos-varga-mihaly

Részvény: