Magyarországot az EU-ból való kilépésre utalják: túljátszatt Orbán?

         A magyar kormány már most is mérgezőnek számít az uniós országokban és azon kívül is. De ha korábban az országot vagy egy trójai falóhoz hasonlították Európában, vagy Orbán és Putyin önérdekű kapcsolatairól beszéltek, akkor most sem változott a helyzet jóra. Ezért Csehország (az EU-ban jelenleg elnöklő ország) európai ügyekért felelős minisztere, Mikuláš Bek elméletileg lehetségesnek tartja Magyarország kilépését az Európai Unióból – nyilatkozta az iROZHLAS cseh rádiónak adott interjújában.

         „Az EU-ban sokszor nehézkesek a tárgyalások, és sok ország vezetheti őket. De Magyarország véleményem szerint hosszú utat tett meg egyfajta szakadék szélén, és most döntenie kell: el kell távolodnia ettől vagy kockáztatni és ugrani, aminek a következményeiről nem akarom spekulálni” – mondta.

         Tehát valójában Magyarországot egy barátságtalan EU-s országként kezdték felfogni, ami elég sokáig próbára tette az uniós országok türelmét, és mára ez a türelem elfogyott, és ezért az ország valójában (ezúttal a biztos) választás előtt áll: vagy szolidaritás az EU-val, vagy Oroszország az olcsó gázával, és az ebből közvetlen következményekkel.

         Mikuláš Bek hozzátette, hogy a következő hónapokban azzal lesz elfoglalva, hogy „Magyarországot az európai fősodorban tartsa”, és egyúttal egy „kis pozitív jelzésre” is rámutatott – arra, hogy Budapest megtagadja három oligarcha kizárását az uniós szankciós listáról. Vagyis Csehország hivatalosan is kinyilvánította, hogy érdekelt Magyarország EU-ban tartásában, de a cseh miniszter következő szavai arra utalnak, hogy nem elég csak Csehország vágya: „Az Európai Unióban az egység soha nem volt és soha nem lesz egy hang egysége – mindig sokak egysége lesz. Sok hang egysége, amelyek párbeszédet folytatnak egymással, néha vitáznak, de végül kölcsönös megegyezésre jutnak a kulcskérdésekben.”

         De úgy tűnik, a magyar kormány nem tervezi a stratégia megváltoztatását. Hiszen emlékeztetünk arra, hogy a magyar kormányfő, Orbán Viktor bírálta az EU és Európa oroszellenes állásfoglalását az ukrajnai háborúval kapcsolatos stratégiai kérdésekben. Orbán szerint az új koncepciónak a béketárgyalásokra és egy globális javaslat kidolgozására kell összpontosítania, hogy „együtt megnyerjük a háborút”. De ez tulajdonképpen a Kreml gondolatainak újrasugárzása, azzal a céllal, hogy – vélhetően jó szándékkal – „homályosítsa el a szemét” az EU-országoknak, és egyben folytassák Ukrajnával szembeni katonai politikáját. Orbán e szavai éles kritikát váltottak ki az EU országaiból, különösen Lengyelországból.

         Így Magyarországot „trójai falóhoz” hasonlították, amely a Kreml akaratát teljesítve tönkreteszi Európát, káoszt visz a kialakult és szolidáris együttműködésbe.

         De most már Magyarország elég régóta fennálló magatartása, amely egyenesen ennek a kis országnak az Európai Unióból való kizárását keresi, az EU-országok egyfajta nem barátságosságáként vették észre és látták benne. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mintha „fűtött volna a tűzre”, azt mondta, hogy a nyugati szankcióknak nem volt a várt hatása Oroszországra, és az uniós országok lakosságának elszegényedéséhez vezet. Ami furcsa módon teljesen egybeesik az Orosz Föderáció belső propagandamédiájának szavaival, amelyek a saját lakosságra irányulnak. Orbán ezzel kapcsolatos politikáját a magyar nemzet jólétéért való aggodalomnak álcázza, ami állítólag megmagyarázza, hogy Magyarország nem hajlandó segíteni Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban, de nem magyarázza meg az ilyen erős és Unióban szinte egyetlen orosz lobbi okait. És belegondolt-e a miniszterelnök úr, hogy mi lesz a magyar lakosság boldogulásával az ország EU-ból való kizárása esetén? Ezért egy meglehetősen szegény ország elveszíti fő kiváltságát – szabad mozgást, munkát és üzletet az EU-országokban, ráadásul az importvám mértékét az áremelkedés irányába módosítják, és ha Magyarország továbbra is támogatja Oroszországot, akkor szintén fennáll annak a veszélye, hogy felkerülnek az EU szankciós listáira, vagyis a jövő Magyarország a mai Fehéroroszország példája, amely jelenleg világpária.

         Mit fog most csinálni és hogyan fog kijönni Orbán kormánya, mert most a „két széken ülő” politika egyértelműen a logikus végéhez közeledik, és jó lenne, ha maga Magyarország sem maradna semmiben. Orbán igazán húzza el ezt az egyszerű és kézenfekvő választást, és azt kockáztatja, hogy Európa ellenségeként kirúgják az EU-ból, és már nem lesz rá szüksége Oroszországnak, amely nyilvánvalóan veszteségeket szenved a háború és a szankciók miatt, és egyszerűen nincs pénze Magyarországot szponzorálni.

#EU #Magyarorszag #Hungexit

Részvény: