Magyarországon volt az egyik legmagasabb az infláció októberben az OECD országok közül

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,7 százalékra gyorsult októberben a szeptemberi 10,5 százalék után, írja az MTI.

Októberben a 38 OECD-ország közül 18-ban regisztráltak kétszámjegyű inflációt a szeptemberi 19 után.

Októberben a legmagasabb, 20 százalékot meghaladó rátát Magyarországon, Észtországban, Lettországban, Litvániába és Törökországban mérték.

Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak (maginfláció) szeptemberhez hasonlóan, 7,6 százalékkal emelkedtek októberben.

Az energiaár növekedése már a negyedik egymást követő hónapban mérséklődött októberben, amikor 28,1 százalék volt éves szinten a szeptemberi 28,8 százalékot és az augusztusi 30,2 százalékot követően.

Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 1974 májusa óta legnagyobb mértékű, 16,1 százalék volt a szeptemberi 15,3 százalék és az augusztusi 15 százalék után.

Ugyanakkor mindez azt jelenti, hogy az októberi inflációs mutatók alapján Magyarországon a rekord magas OECD átlagnak több mint kétszerese (40 százalék) volt az élelmiszerek drágulásának üteme.

Októberben a G7-országok inflációja átlagosan 7,8 százalékra emelkedett a szeptemberi 7,7 százalékról, miközben a G20 országaiban 9,5 százalékon stagnált.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 10,6 százalékra nőtt a szeptemberi 9,9 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése pedig 4,8 százalékról 5 százalékra gyorsult októberben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme novemberben 10 százalékra lassult.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/07/inflacio-oecd-elelmiszerinflacio-energia-aremelkedes/

Részvény: