Magyarország részvételével formálódik uniós nukleáris összefogás

Franciaország 12 másik uniós tagállam bevonásával hozna létre egy összefogást azzal a céllal, hogy elérjék, az Európai Unió ismerje el a klímavédelmi célok eléréséhez alkalmas útnak a nukleáris energia bevetését. A meghívott országok képviselői kedden Stockholmban tarthatnak egy megbeszélést.

Franciaország 12 másik uniós ország képviselőjével egyeztethet kedden Stockholmban arról, miként fogjanak össze és dolgozzanak együtt azon, hogy az atomenergia előkelőbb helyre kerüljön az Európai Unió energiapolitikai besorolásában – írja a Reuters.

Nem újkeletű a nukleáris vita a tagállamok között: míg Franciaország és több másik tagállam az atomenergia kedvezőbb uniós megítélése mellett kardoskodik, Németország és Spanyolország például elzárkózik attól, hogy a megújuló energiaforrások közé sorolják azt.

Egy francia hivatalnok szerint a megbeszélésen részt vesz majd

Románia,
Bulgária,
Szlovénia,
Csehország,
Svédország,
Olaszország,
Szlovákia,
Lengyelország,
Magyarország,
Horvátország,
Hollandia,
Finnország és
az Európai Bizottság képviselői.
Rob Jetten holland energiaügyi miniszter jó ötletnek tartja az együttműködési kísérletet, ugyanakkor jelezte, repedéseket eredményezhet az összefogásban, hogy bizonyos szempontokból gyökeresen eltérő véleményt képvisel Hollandia, mint Franciaország.

Az atomenergia megítélése elég széles skálán mozog uniós szinten. Míg Franciaország, Svédország és Magyarország a bővítésen dolgozik, Lengyelország az első atomreaktorainak megépítésén dolgozik, Ausztria és Luxemburg biztonsági okokra hivatkozva elzárkózik ettől az energiaforrástól, Németország pedig azon dolgozik, hogy sorra kiiktassa még működő reaktorait.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/franciaorszag-stockholm-atomenergia-eu-egyuttmukodes.768031.html

Részvény: