Magyarország nyilvánosan lemondott a kárpátaljai magyarságról

         Tegnap először lőtték ki orosz rakéták Ukrajna kárpátaljai régiójára, ahol a legnagyobb magyar diaszpóra és nagyszámú magyar nemzetiségű él. A hivatalos Budapest nem tudott félreállni és kommentálta ezt a tragikus eseményt, de előretekintve egyáltalán nem úgy, ahogyan azt a kárpátaljai magyarok várták tőle.

         Tegnap három orosz Kalibr típusú rakétát lőttek ki Kárpátaljára, mindegyik az Oroszország által döntési központoknak nevezett területre irányult. A kilőtt rakéták közül kettőt (a Zapad hadműveleti parancsnokság ukrán főhadiszállását célozva) az ukrán légvédelem lőtt le, az egyiket nem tartóztatta fel, és a katonai parancsnokságtól távol eső objektumot talált el – egy elektromos alállomást Volovec településen kárpátaljai Munkács mellett. Emlékezzünk vissza, hogy a Munkács régióban akár 20 ezer magyar él.

         Menczer Tamás, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára hivatalosan kommentálta a Kárpátalja területét ért első rakétatámadást, hangsúlyozva, hogy országa helyesen járt el, amikor úgy döntött, nem szállít fegyvert Ukrajnának. Ezt a Kossuth Rádió éterében nyilatkozta „Magyarország jól döntött, amikor úgy döntött, hogy nem küld fegyvert a háborúba” – mondta az államtitkár. Véleménye szerint a katonai rakomány, amelyet Ukrajnán keresztül, vasúton szállítanak, az orosz hadsereg célpontjává válhat, ha átlépi a magyar-ukrán határt.

         Az alállomást eltaláló tegnapi cirkálórakéta azonban robbanásveszélyes töredezettséggel rendelkezett. Egy ilyen halálos töltelék nem csak tárgyakat, hanem mindenekelőtt az embereket – békés, ártatlan magyarokat – pusztítja el, akik ebben a régióban élnek, és minden eddiginél nagyobb szükségük van kormányuk segítségére. Ugyanez a törmelék házakat is megrongált a rakéta becsapódási helyétől legfeljebb 300 méterre.

Ezeken a fényképeken jól látható, hogy a rakéta robbanása után a kialakult lekerekített elemek hogyan szóródnak szét és szó szerint átvágják a fémet.

         Emellett Menczer Tamás megkérdőjelezte az Európai Unió javaslatát az orosz olajra vonatkozó embargó bevezetésére. Vagyis a magyar kormány a rádió élő adásában egyenesen kijelentette, hogy nem segíti saját állampolgárait, nem szállít olyan fegyvert (légvédelem), amely a jövőben véd az ilyen ágyúzás ellen, most pedig továbbra is blokkol uniós döntéseket. Amivel szponzorálja az orosz háborút nemcsak az ukránok, hanem az Ukrajnában élő magyarok ellen is.

         Emlékezzünk arra is, hogy a magyar kormány továbbra sem hajlandó támogatni az orosz olajra vonatkozó embargót.

#Magyarorszag #Ukrajná #embargo #MenczerTamas #Kossuth #Karpat #cirkaloraketa

Részvény: