Magyarország kapott még 700 millió euró zárolt pénzt az EU-tól

A tagállamok tanácsa ma elfogadta azt a jogszabályt, amely újabb forrásokkal egészíti ki a helyreállítási alapokat.

Ez további húszmilliárd eurós finanszírozást jelent uniós szinten, amelynek célja „az EU stratégiai autonómiájának megerősítése energiaellátásának diverzifikálásával és az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függésének megszüntetésével”.

Az úgynevezett REPowerEU-forrást úgy lehet igényelni, hogy a tagállamok egy kiegészítő fejezetet iktatnak be a már elfogadott nemzeti helyreállítási tervükbe. A kiadásoknak kapcsolódiuk kell a megújuló energiaforrások felhasználásának, az energiahatékonyságnak és az energiatárolásnak kapacitásának a növeléséhez.

Az EUrologus által megszerzett adatok alapján Magyarországot a teljes keret 3,51 százaléka illeti meg, ami valamivel több, mint 700 millió eurót jelent. A tagállamok közül ez a nyolcadik legnagyobb részarány.

Ugyanakkor ennek a pénznek a sorsa is megegyezik az 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő helyreállítási alapok helyzetével. Vagyis addig, amíg Magyarország eleget nem tesz a korrupcióellenes keret megerősítésével és igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával kapcsolatos elvárásoknak, addig innen sem hívhat le pénzt.

A Magyarország előtt zárolt pénzek ezen köre ezzel 6,5 milliárd euróra emelkedik.

Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20230221_Magyarorszag_kapott_meg_700_millio_euro_zarolt_penzt_az_EUtol

Részvény: