Magyarország ismét elhalasztotta a szavazást Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról

         Orbán Viktor folytatja oroszbarát irányvonalát a NATO keleti terjeszkedésének újragondolásával összefüggésben.

         Magyarország ismét elhalasztotta a szavazást Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálásáról. Magyarország magatartása miatt a következő szavazásra a március 20-án kezdődő parlamenti ülés előtt két héttel kerül sor.

         Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy támogatja a két ország NATO-csatlakozását, de azt állítja, hogy a stockholmi és a helsinki kormány „kirívó hazugságokat terjeszt” Magyarországgal kapcsolatban, ami miatt pártja képviselői kérdéseket tesznek fel a jóváhagyás célszerűségével kapcsolatban.

         „Nincs joguk kérni, hogy támogassuk őket, miközben kirívó hazugságokat terjesztenek Magyarországról, a magyarországi jogállamiságról, a demokráciáról és az itteni életről.” – mondta Orbán egy nemrégiben adott rádióinterjúban.

         „Hogy akarhat bárki is a szövetségesünk lenni a katonai rendszerben, amikor szemérmetlenül hazugságokat terjesztenek Magyarországról? Álljunk meg tehát egy baráti szó érdekében, és kérdezzük meg tőlük, hogy ez lehet” – mondja miniszterelnökünk.

         A kialakult helyzet kapcsán Magyarország úgy döntött, hogy az országunk parlamentjéből delegációt küld Finnországba és Svédországba. Február végén vált ismertté, hogy egy-két héten belül parlamenti küldöttség indul Stockholmba.

         Úgy tűnik, miniszterelnökünk megrekedt az oroszbarát retorikában, és Oroszországnak tényleg vannak komoly kompromittáló bizonyítékai Orbánnal kapcsolatban. Mi mással magyarázható Magyarország miniszterelnökének magatartása, aki mostanában úgy viselkedik, mint a Kreml ügynöke az EU-ban.

         Emlékezzünk vissza, Finnország és Svédország tavaly májusban kérte a NATO-tagságot. Azóta a 30 tagországból 28 jóváhagyta mindkét ország csatlakozását, Törökország és Magyarország pedig még nem.

Részvény: