Magyarország dobogós helyen végzett, egyre jobban hasonlít a nyugati piacokra

Jól teljesített a tranzakciós piac Közép- és Kelet-Európában, Magyarország a térségen belül a harmadik legmagasabb összértékkel zárt 2022-ben.

A Mazars tanácsadó és a Mergermarket adatszolgáltató-elemző cég közös jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es rekordhoz képest visszaestek ugyan a vállalati felvásárlások és összeolvadások (Mergers and Acquisitions, M&A), de ezt leszámítva a közelmúltban se tranzakciószám, se tranzakciós érték alapján nem értek el ilyen eredményt.

Figyelemre méltó, hogy a térségben kisebb mértékű volt a csökkenés, mint Nyugat-Európában és Észak-Amerikában.

Ennyi Magyarország részesedése
Az üzletkötési aktivitás élénk, a kockázatok mérséklődtek, a befektetők keresik a tranzakciós lehetőségeket, vonzó célpontként tekintenek Közép- és Kelet-Európára.

A 39,2 milliárd euró értékű (majdnem 16 ezermilliárd forintos) régiós piacból Magyarország 3,1 milliárd euróval (csaknem 1200 milliárd forint) részesedik.

A Mazars kiemelte, hogy a magyar magántőke súlya egyre jelentősebb a belföldi M&A-piacon, amelyet korábban a külföldi és regionális alapok uraltak.

A tranzakciók összértékét tekintve csak Lengyelország és Ausztria előzi meg Magyarországot, amely más államokkal ellentétben emelkedést ért el 2021-hez képest, jelentős részben a Vodafone felvásárlása miatt.

Ötször annyit érnek a belföldi tranzakciók
Az állami hátterű befektetés súlyát jelzi, hogy a belföldi tranzakciók összértéke azonos tranzakciószám mellett az ötszörösére nőtt éves összevetésben.

2023 is kihívásokkal teli év lesz, ennek ellenére a térség vállalkozásainak minősége, az üzletkötők kreativitása és az igénybe vehető uniós források bizakodásra adnak okot.

A belföldi kilátásokat szintén kedvezően értékelték, hangsúlyozva, hogy a magyar piac egyre inkább hasonlít a nyugat-európaira, az energiaárak emelkedése és a recessziós félelmek miatti bizonytalanság pedig mérséklődött 2023 elejére.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/magyarorszag-europa-tranzakcio-uzlet-vallalatfelvasarlas.768081.html

Részvény: