Magyar költségvetési milliárdokból oltják a fiatal fiúkat

Eddig a hetedikes fiúk HPV elleni oltása európai uniós forrásból valósult meg, jövőre viszont már a magyar költségvetésből finanszírozzák, mondta Surján Orsolya helyettes tiszti főorvos egy szűk körű háttérbeszélgetésen.

Magyarországon az összes népegészségügyi program azon csúszott el, mert soha nem raktak mögé finanszírozást, mondta Tompa Anna professzor a XXVIII. Primer Prevenciós Fórumon. Mielőtt visszaesne a HPV oltási kedv, addig kell forrást tenni ezekbe a rákmegelőző programokba – tette hozzá.

Magyarországon a hetedikes lányokat és fiúkat egy népegészségügyi program keretében oltják a humán papillomavírus (HPV) ellen.

A lányoknál a részvételi arány 82 százalékos, a fiúknál pedig 67 százalékos
– mondta Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos egy szűk körű háttérbeszélgetésen.

Arra a kérdésre, hogy miért van ekkora különbség a két nem részvétele között azt mondta:

a fiúknál azért lehet alacsonyabb a részvétel, mert az oltást úgy vezették be a köztudatba, hogy méhnyakrák elleni oltás, sok fiús szülő azért nem adatja be a fiának a vakcinát, mert nem ismert számára, hogy a HPV a férfiaknál a fej-nyak tumorok és a nemi szervek rákjának keletkezéséért is felelős.

Költségvetési forrásból folytatják a fiúk oltását is
Surján Orsolya hangsúlyozta: eddig a fiúk oltása európai uniós forrásból valósult meg, 2024-től pedig már a magyar költségvetésből finanszírozzák mindkét nem esetében a hetedikesek HPV-oltását. Az 12 évesek oltására a büdzsében évente több milliárd forintot különítenek el.

Jellemzően évente mintegy 48 ezer lányt és ugyanennyi fiút oltanak be térítésmentesen.

A méhnyakrák Magyarországon évente közel 1400 nőt betegít meg és az európai átlaghoz képest még mindig kiemelkedő arányban szed halálos áldozatokat. Ez egy, a mai napig megoldatlan népegészségügyi probléma. A méhnyakrákos megbetegedések 90 százalékát humán papillomavírus (HPV) okozza.

A szűrés mellett a méhnyakrák teljes eliminációjának lehetőségét a HPV elleni védőoltás jelentheti. A HPV-vakcina széleskörű elterjesztése mindkét nem esetében indokolt, hiszen a HPV szerepe a fiúk esetében a A WHO számításai, valamint ausztráliai és svédországi tapasztalatok alapján a védőoltás kiterjesztésével a méhnyakrák-esetek előfordulása néhány évtizeden belül eliminálható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig egy globális stratégia mentén szorgalmazni kell a mind szélesebb körben alkalmazható oltási protokollokat a fiatalok körében, sőt lehetőséget kell nyújtani azon fiatal felnőttek számára, akik 7-dik osztályban még nem kaphatták meg az ingyenes védőoltást, mert a szülő nem kérte számára.

Ezzel kapcsolatban Surján Orsolya kiemelte:

nem számolják a leveleket, de észlelték azt a jelenséget, hogy azok a fiatalok, akik anno azért nem kapták meg a HPV oltást, mert a szülő nem járult hozzá, megkeresik az NNK-t, hogy van-e valamilyen lehetőségük arra, hogy térítésmentesen megkapják a vakcinát.

A helyettes tisztifőorvos szerint az egykori hetedikesek 18-20 százaléka a szülők miatt maradt ki a védőoltásból. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) most azon dolgozik, hogy akik kimaradtak az immunizációs programból, azok is megkaphassák az oltást.

Magyarország a HPV átoltottságban a közép-európai régióban jól áll, a visegrádi országok között pedig számos területen jóval előrébb tartunk, hiszen Magyarországon 2014 óra beépült a nemzeti immunizációs programba a védőoltás, míg a WHO európai régiójának 53 országból csak 37-ben van ilyen – sorolta Surján Orsolya.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a HPV védőoltással megelőzhető a daganatkeltő HPV-nek a 90 százaléka, ha pedig a védőoltás mellett méhnyakrákszűrésre is járnak a nők, akkor nem csak a halálozás fog csökkenni, hanem a HPV megjelenése és azon ritka daganatok közé tartozik majd, hogy 100 ezer főnél maximum 4 esetben fordul csak elő. Ez nagyon kevés, most nem itt tartunk, de ez egy elérhető cél – hangsúlyozta Surján Orsolya.

HPV alapú szűrés kell
A méhnyakrákszűrés megújítására is szükség van, át kell állni a jelenlegi citológiai alapú szűrés helyett egy HPV alapú szűrésre, ezt készíti elő az NNK a kormány számára. A tervek szerint ugyan úgy, ahogy a vastagbélrák szűrésnél majd a HPV szűrésnél is az NNK biztosít egy megbízható laboratóriumi hálózatot, de ez hosszú folyamat, amely most indul el, ennek az átalakítása évekbe is telhet. Surján Orsolya kiemelte: a HPV alapú szűrést még nem sok európai országban vezették be és előremutató, hogy Magyarországon erre nyitottság van.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/hpv-oltas-nnk-surjan-orsolya-szuroprogramok-rakos-megbetegedes-who-fiuk-oltas-koltsegvetesi-forras.771784.html

Részvény: