Macron: Oroszországot nem kell szétzúzni

A francia médiának nyilatkozva Emmanuel Macron felszólította a nyugati országokat, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, és kijelentette, hogy felkészült egy elhúzódó háborúra.

„Azt akarom, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, és azt akarom, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni a pozícióit” – mondta. Hozzátette: nem ért egyet azokkal az országokkal, akik szerinte ki akarják terjeszteni a háborút magára Oroszországra is, hogy „szétzúzzák” a nemzetet.

A világ vezetőinek részvételével zajló müncheni biztonsági konferencián elhangzott, hogy felgyorsítják a Kijevnek szánt fegyverek szállítását, és szigorúbb szankciókat vezetnek be Moszkvával szemben.

Én nem gondolom, mint egyesek, hogy Oroszország teljes legyőzésére kell törekednünk, a saját területén megtámadva

  • mondta Macron a Le Journal du Dimanche című lapnak, a BBC szerint.

Ez soha nem volt Franciaország álláspontja, és soha nem is lesz a mi álláspontunk – tette hozzá.

A pénteken Münchenben tartott konferencián felszólalva Macron ragaszkodott ahhoz, hogy most nincs itt az ideje a Moszkvával folytatott párbeszédnek. De nem zárkózott el attól, hogy a végső cél a béketárgyalások legyenek.

Az elnök szerint a szövetségesek által támogatott ukrán katonai erőfeszítések az egyetlen módja annak, hogy tartós békét építsenek.

Pénteken Dmitro Kuleba külügyminiszter üdvözölte azt a döntést, hogy Moszkva nem kapott meghívást a müncheni konferenciára.

Az orosz vezetőket nem szabad meghívni az asztalhoz, amíg a terrorista állam gyilkol, amíg bombákat, rakétákat és tankokat használ érvként a nemzetközi politikában

  • mondta.

Volodimir Zelenszkij elnök kizárta az azonnali tárgyalásokat orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hangsúlyozva, hogy a felek között nincs bizalom. A BBC-nek adott interjújában a hét elején azt is elvetette, hogy területeket adjon át azért, hogy békeszerződést kössön Moszkvával.

Macront korábban egyes NATO-szövetségesek bírálták, amiért szerintük vegyes üzeneteket küldött Ukrajnával kapcsolatban. Tavaly júniusban pedig Kuleba is elítélte, amiért azt mondta, hogy létfontosságú, hogy Oroszországot ne alázzák meg az inváziója miatt. Az ukrán politikus szerint Putyinék már megalázták magukat.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/macron-haboru-oroszorszag-putyin.767664.html

Részvény: