Macron az előrehozott választások eredményétől függetlenül kizárta a lemondás lehetőségét

Mint mondta, nem a Nemzeti Tömörülés írja az Alkotmányt.

Kizárta a lemondás lehetőségét Emmanuel Macron függetlenül attól, hogy milyen eredményt hoznak az előrehozott választások – írja a Politico.

A francia elnök vasárnap jelentette be, hogy előrehozott választásokat fog kiírni, miután az európai parlamenti választáson a várakozásokat jócskán meghaladó eredményt ért el a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés.

„Nem a Nemzeti Tömörülés írja az Alkotmányt és a szellemiségét sem képviseli” – mondta Macron a Le Figarónak. „Az intézmények helye egyértelmű, ahogyan az elnöké is, végződjenek bármilyen eredménnyel a választások”.

Macron mindezt arra a kérdésre válaszolva mondta el, hogy lemondana-e abban az esetben, ha a Nemzeti Tömörülés nyerné a választásokat és távozásra szólítanák fel. Ráadásul pletyka is elindult Macron lemondási szándékáról, ami annyira népszerű lett, hogy kedden már hivatalos közleményben kellett cáfolnia az Elysée-palotának.

Macron kijelentette, hogy szándékában áll részt venni a választási kampányban és szerinte kár volna arra számítani, hogy a Nemzeti Tömörülés képes lesz megismételni az EP-választáson elért eredményét.

A franciaországi előrehozott választások első fordulóját június 30-án, a másodikat július 7.-én tartják. A kampány nyitórendezvényét Macron egy párizsi szállodában tartja majd szerdán.

Ugyanakkor sokan nem örülnek annak, hogy az államfő beleveti magát a választási harcba. Macron támogatói közül több nemzetgyűlési képviselő is jelezte, hogy Macron kampányolási szándéka inkább hátrányt jelent a számukra, mint előnyt.

A szélsőjobb előretörése és az annak nyomán kiírt előrehozott választások egy lappangó politikai válság érzetét keltik Franciaországban, ami aggodalommal tölti el a piaci szereplőket.

A hitelminősítők és más gazdasági szakértők szerint a politikai instabilitás és a Nemzeti Tömörülés esetleges győzelme alááshatja a francia államadósság csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.       

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240611_macron-valasztasok-lemondas

Részvény: