Leszavazta a kormánypárti többség, hogy Szijjártó választ adjon a kínai rendőrök és az arcfelismerő ügyére

Nem támogatta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti többsége az ellenzék kezdeményezését, hogy Szijjártó Péter minisztert kínzó kínai kérdésekkel szembesíthessék.

A Magyarországon járőröző kínai rendőrök már régebb óta ismert ügyéről, valamint a magyar-kínai együttműködés egy frissen felmerült, majd hivatalosan gyorsan cáfolt területéről, az arcfelismerős térfigyelő kamerák telepítéséről is kérdezte volna az ellenzék Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Országgyűlés külügyi bizottságában.

De csak volna, mert a bizottság kormánypárti többsége keddi ülésén leszavazta a meghallgatást célzó javaslatot. Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke a hvg.hu információi szerint ezt azzal magyarázta, hogy a meghallgatás nem indokolt, amúgy meg ősszel úgyis tart éves beszámolót a miniszter a testület előtt. 

VSquare szerint Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor kormányfő májusi találkozóján egyezhettek meg arról, hogy Kína MI-funkciókkal ellátott, akár arcfelismerő szoftverrel is felszerelt térfigyelőket telepíthet magyar területre – ez is része lehet a megállapodás-csomagnak, amely a marhaspremától a nukleáris együttműködésig tart. 

Szijjártó Péter ugyan gyorsan cáfolt, mondván: “Ez egy klasszikus álhírterjesztés, ami minden valóságalapot nélkülöz.” Az ellenzék ennek ellenére meghallgatta volna erről. Talán azért is, mert Szijjártóék hasonló indokkal – “kampányhazugság” – cáfolták korábban a külügy rendszerét ért orosz hekkertámadást, ám kiderült, hogy megtörtént

Az orosz hekkertámadásról amúgy nem könnyű kérdezni Szijjártót, amikor legutóbb a Telex próbálkozott, akkor előbb zártkörűvé minősítették át a miniszter nyilvános programját, majd “műveleti területet” emlegetve azzal találta meg a rendőrség a Telex stábját, hogy “a kamerának ellenőrizzük le a gyártási számát, nem-e körözik”. Közben a Momentum tüntetést is szervezett az orosz és kínai befolyás ellen.

A másik témáról is írtunk már a hvg.hu-n: a Magyarországra érkező kínai rendőrökről Pintér Sándor és Orbán Viktor egyezett meg még februárban a kínai közbiztonsági miniszterrel. A hivatalos közlés szerint a kínai rendőrök a turisztikailag frekventált területen magyar rendőrökkel párban járőröznének és intézkedési joguk nem is lenne. 

Ettől függetlenül viszont a terv heves ellenérzéseket váltott ki, például azért, mert Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti, és ilyen Budapesten is van, Józsefvárosban és Kőbányán. Ezek hivatalosan „szolgáltatóállomások”, de jogvédők szerint a kínai rendőrség kihelyezett, a diaszpóra vegzálására használt irodái. 

A momentumos Tompos Márton még a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is megkérdezte a kínai rendőrök jelentette esetleges kockázatokról, de a Lánczi Tamás vezette, a kormány ötletére létrehozott szervezet szerint felesleges aggódni, mert a kínai rendőrök önállóan nem intézkedhetnek. Az Európai Bizottság azért aggódik a kínai rendőrök jelenléte miatt, amely akár újabb jogállamisági eljáráshoz is vezethet

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240528_leszavazta-a-kormanyparti-tobbseg-hogy-szijjarto-valaszt-adjon-a-kinai-rendorok-es-az-arcfelismero-ugyere

Részvény: