Lesz-e új offenzíva Ukrajna ellen február 24-én?

         2023. február 24-én lesz az orosz csapatok Ukrajna területére való teljes körű inváziójának évfordulója. A brutális és véres háború idei évében az Orosz Föderáció az egész világ előtt bebizonyította, hogy terrorista ország, amely számára a szomszédja elleni háború a norma. Ebben az időszakban Oroszország egyértelműen bebizonyította, hogy nem hagyta el a Szovjetunió egykori földjei visszaszerzésének gondolatát, és vezetője, Vlagyimir Putyin valamiért az orosz császárnak kezdte magát tekinteni. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy lesz-e ismétlődő (nagyszabású) támadás Oroszország részéről Ukrajna ellen, és ez pontosan mikor fog megtörténni?

         Sajnos egész Európa számára, Ukrajnában így gondolják. “Ők [Oroszország katonai vezetése – a szerk.] szimbolikából élnek, február 24-e körül megpróbálnak tenni valamit” – mondta Olekszej Reznikov ukrán védelmi miniszter a BFM TV francia tévécsatorna adásában. Úgy gondolják, hogy az offenzívát is a honvédők napjára időzítik, amelyet Oroszországban február 23-án ünnepelnek.

A “mikor” kérdés tisztázásra került, ezután a “hol lesz pontosan az offenzíva” kérdés.

         Az orosz hadsereg továbbra is fő erőfeszítéseit a Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avdejevka és Novopavlovka (Kelet-Ukrajna) irányokban történő offenzív hadműveletek végrehajtására összpontosítja. Jelenleg a leghevesebb harcok az ukrajnai donyecki régióban, a Donbász régióban dúlnak. Ezért Ukrajna úgy véli, hogy az orosz hadsereg két irányban próbálhat előrenyomulni: ez Donbász, és nagy valószínűséggel Ukrajna déli része.

         Az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézet (ISW) szakértői ugyanakkor némileg ellentétes véleményt képviselnek, és azt sugallják, hogy az orosz vezetés valószínűleg megpróbálja rákényszeríteni az ukrán hadsereget, hogy csapatainak egy részét az északkeleti régiókban koncentrálja, csökkenteni a jelenlétet Kelet-Ukrajnában az orosz offenzíva előtt – és ez már Ukrajna keleti részén, valamint a harkovi és csernyigovi régiókban. Vagyis semmi új nincs abban a kérdésben, hogy hol is pontosan, azon kívül, hogy a fehérorosz támadást valószínűtlennek tartják mind amerikai, mind ukrán szakértők. A támadás helyét az is jelzi, hogy Oroszország nagy erőket koncentrál Bahmut térségében, Ugledar és Liman irányában.

Kik fognak támadni?

         Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Ukrajnára nézve a fő fenyegetést a hatalmas számú ellenséges élőerő jelenti. Hiszen korábban a Kreml hivatalosan bejelentette 300 000 katona mozgósítását. Bár a valóságban ez a szám elérheti az 500 ezret – írja a BBC brit kiadása. Ez ellentétben áll az oroszok tavalyi offenzívájával, amikor az offenzív hadseregük körülbelül 120 000 főt számlált.

A korábbiakkal ellentétben azonban a mai orosz hadsereg már nem rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyek egykor a világ 2. hadseregévé tették. Ma már gyakorlatilag “meztelenül mezítláb” mozgósított katonákról van szó, akiknek kétharmada soha nem volt a hadseregben, és nincs katonai tapasztalatuk.

         Így az ukrán Bahmutban a “Wagner-csoport” tevékenykedik, amely az újonnan mozgósított orosz katonákat (élőerőt) hullámokban rohamozza meg a védelmi állásokat, az elv szerint – “aki elér, az elér”. Ugledár irányban gyökeresen más a helyzet, itt az orosz fegyveres erők reguláris erői harcolnak és más taktikát alkalmaznak. Orosz fegyverek és felszerelések maradványai is vannak, aminek az ukrán fegyveres erők már sokkal nehezebben tudnak ellenállni.

Ukrajna orosz offenzívára készül, ezért Kijevnek mielőbb fegyverekre van szüksége

         Amerikai, ukrán, európai, sőt orosz források utalnak Oroszország új ukrajnai offenzívára való felkészülésére. Oroszorszáág siet új offenzíva megkezdésére, hogy megelőzhesse az ukrán hadsereg új nyugati felszereléseinek szállítását.

         A sürgős segélynyújtás késleltetésének és az új, hatékony szankciók bevezetésének kockázata lehetővé teszi az orosz vezetés számára, hogy kilábaljon a kudarcokból, és átirányítsa adminisztratív és parancsgazdaságát egy elhúzódó háborúra. Ezért nem lehet tovább halogatni. A modern fegyverek Ukrajnának biztosítása lehetővé teszi az ellenség élőerő összezúzását (ez szinte minden, ami az Oroszországban marad az előnyökből). Az ukrán hadseregnek modern nehéz katonai felszerelésekre, repülőgépekre és nagy hatótávolságú lövedékekre van szüksége, amelyek lehetővé teszik az oroszok fegyverszállítási logisztikai láncának megszakítását Ukrajna területén. Ez rendkívül szükséges az ukrán védelmi erők ellentámadása esetén.

         Az ukrajnai háború közel egy éve tart. A hosszú távú ukrajnai háború folytatódása nemcsak Ukrajna pénzügyi és katonai támogatása szempontjából veszteséget okoz az európai és a világgazdaságnak, hanem megzavarja a stabil gazdasági folyamatokat, és ebből fakadó inflációt, élelmiszerhiányt, stb.

Részvény: