Leribancarcúzta Orbánt Dnyipro polgármestere, Szijjártó igyekezett tompítani

Tovább dagad a diplomáciai botrány és megy az üzengetés, azután, hogy a magyar miniszterelnök lesenkiföldjézte Ukrajnát.

Dnyipro polgármestere a Telegramon reagált Orbán Viktor nyilatkozatára, ami miatt az ukrán külügy is bekérette a kijevi magyar nagykövetet. Az orosz nyelvű, szabadszájú, Orbánnak címzett bejegyzést a Telex szúrta ki. Borisz Filatov azzal indít benne, hogy „ribancarcú”-nak nevezi a magyar miniszterelnököt, majd pontokba szedi az állításait, miszerint

Nem Ukrajna a senki földje, hanem Magyarország.
Különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert, de „a trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért”.
A magyarokat történelmi páriává tette „a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok”.
Felteszi a kérdést, hogy milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak.
Végül megállapítja, hogy teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek.”
Az Orbán Viktor szavait követő diplomáciai botrányra Szijjártó Péter annyit reagált a Mandiner megkeresésére, hogy „Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba”. A külügyminiszter ugyanakkor majdnem megismételte ugyanazt, mint Orbán, csak más szavakkal, amikor arról beszélt, hogy a háború miatt „egész országrészek válank pusztasággá”, ezenkívül újfent rögzítette a kormányzati álláspontot, miszerint Magyarország békepárti, ezért nem támogatja a fegyverszállításokat.

Megírtuk, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezett egy sajtóbeszélgetést külföldi újságíróknak, Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a 15 újságírót. Az ott elhangzótokról Rod Drehert az American Conservative-ra írt egy beszámolót, amelynek legerősebb, Orbántól idézett mondatát egyszerűen kivették a cikkből, miután a hvg360 és több más magyar lap is szemlézte már.

A miniszterelnök a külföldi újságírók előtt emellett arról is beszélt, hogy hogy Oroszország célja Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tenni, azért, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez Orbán szerint már sikerült is az oroszoknak, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230128_Ukrajna_Dnyipro_polgarmestere_Orban_Viktor_ribancarcu_beszolas_diplomaciai_botrany

Részvény: