Léptek Trump ügyvédei a házkutatási ügyben

A volt amerikai elnök jogi csapata egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni.

Különleges jogi felügyelő kinevezését kérték Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei hétfőn a politikus ingatlanán lefoglalt iratok ügyében. A bírósági beadványban a volt elnök jogi csapata egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát. Emellett azt kérték, hogy a bíróság függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját az ügyben a felülvizsgálat idejére.

A beadványban Donald Trump, jogi képviselői útján, alkotmányos jogaira hivatkozik, amelyeket szerinte sértett az FBI két héttel korábbi házkutatása, amikor a nyomozók személyes iratokat is lefoglaltak. A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.

A hatóság – az Igazságügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – titkos és szigorúan titkos minősítésű iratokat is lefoglalt a floridai rezidencián. Az eljárás pontos céljáról tanúskodó, eskü alatt tett nyilatkozatot a kormányzati szervek, a nyomozás érdekeire hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra.

Múlt héten egy floridai bíró elutasította a Szövetségi Nyomozó Iroda és az Igazságügyi Minisztérium érveit, és úgy döntött, hogy a nyilatkozat megismeréséhez joga van a közvéleménynek. Annyi kitételt fűzött hozzá, hogy a minisztérium a dokumentum bizonyos érzékeny részeit kitakarhatja, erre csütörtökig van ideje. A bíró hétfőn fenntartotta véleményét, arra hivatkozva, hogy „példátlan” esetről van szó, amelynek nyilvánossága „köz- és történelmi érdek” is egyben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220823_donald_trump_hazkutatas_fbi_titkos_iratok

Részvény: