Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az oroszok kemény választ ígérnek

Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az mostantól a varsói városvezetés tulajdona lesz – közölte a lengyel külügyminisztérium szombaton. Oroszország azonnal tiltakozott a lépés miatt, és ígérete szerint hivatalos diplomáciai tiltakozást is át fog adni.

Lukasz Jasina minisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy a lefoglalással a varsói polgármesteri hivatal beadványára meghozott bírósági határozatot hajtanak végre. Ugyanis a bíróság szerint is az ingatlan a lengyel állam tulajdona, Oroszország törvényellenesen birtokolta – tette hozzá. A varsói városháza egyelőre nem volt elérhető az ügyben.

A lengyel hatóságok ma ügy döntöttek, hogy erőszakot alkalmaznak annak ellenére, hogy ez egy diplomáciai épület, egy iskolaépület. Emiatt hivatalos tiltakozást is át fogunk adni

– közölte Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete orosz állami hírügynökségeknek nyilatkozva. Amint a TASZSZ idézi őt, Varsó döntésével megsérti az 1960-as években megkötött, a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt, Lengyelország azonban ragaszkodik ahhoz, hogy jogában áll elvenni az épületet – jegyezte meg.

Jasina erre reagálva közölte, hogy Moszkvának jogában áll tiltakozni. A TVP Info lengyel állami hírcsatorna tájékoztatása szerint a rendőrség szombat reggel megjelent a Kieleckiej utcai iskola épülete előtt.

A nagykövet figyelmeztetett, hogy Oroszország „a kölcsönösség elve” alapján fog reagálni a lengyel döntésre. „Az iskola az orosz diplomáciai kirendeltség más épületeiben fogja folytatni tevékenységét” – mondta, hozzátéve: „biztosítani fogjuk a gyerekek számára, hogy rendben befejezhessék a tanévet”.

Andrejev a héten arról számolt be, hogy a lengyel ügyészség lefoglalt nagy mennyiségű pénzt a varsói orosz nagykövetség befagyasztott bankszámláiról.

Egy évvel ezelőtt pedig a varsói polgármesteri hivatal egy volt orosz diplomáciai épület lefoglalását érte el bírósági úton. A varsóiak korábban csak „orosz kémtanyaként” utaltak az épületre.

Forrás:(MTI)

Részvény: