Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről

Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa a Bild című lapnak adott interjúban kiemelte, hogy támogatná vadászgépek átadását Ukrajnának, „ha ez az egész NATO döntése lenne” és „nemcsak Lengyelország, hanem sok más ország is részt venne” az ukrán légierő megerősítésében.

Lengyelország azért támogatja Ukrajnát, hogy győzzön a háborúban, azonban a győzelem pontos definícióját Kijevnek, Volodomir Zelenszkij elnöknek és kormányának, valamint az ukrán népnek kell meghatároznia, ezért nem fogalmazok nagyon konkrétan, hiszen ez rajtuk múlik

– tette hozzá.

Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja történelmi fordulópont, és egy esetleges orosz győzelem – amelytől Isten mentsen – teljesen átrendezné Európát. Ha Oroszország győz, Moszkva állandó fenyegetést jelentene Finnországra, a balti államokra, Lengyelországra, Romániára, Moldovára és Németországra is – fejtette ki a lengyel kormányfő, hozzátéve: orosz győzelem esetén Moszkva azzal zsarolna, hogy „a mi gázunkat vegyétek, különben más országokat is megtámadunk”.

Mateusz Morawiecki arról is szólt, hogy információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg márciusban vagy áprilisban újabb nagyszabású, „nagyon kemény” offenzívát indít két vagy három irányból, és megint megtámadja Kijevet is.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/02/oroszorszag-ukrajna-haboru-elo-hirfolyam-2023-februar-2/#lengyelorszag-hajlando-harci-repulogepekkel-is-segiteni-ukrajnat-de-csak-akkor-ha-a-nato-dontest-hoz-errol

Részvény: