Lengyelország gigantikus összeget különít el kibervédelemre, miután támadás érhette az állami hírügyökséget

Lengyelország több mint 3 milliárd zlotyt (mai árfolyamon nagyjából 274 milliárd forintot) fog költeni a kiberbiztonság megerősítésére – jelentette be a lengyel digitalizációs miniszter, miután a hatóságok szerint a lengyel állami hírügynökséget (PAP) valószínűleg orosz kibertámadás érte. A hírügynökség felületén még pénteken jelent meg egy katonai mozgósításról szóló hamis cikk. Ez tovább erősítette azokat az aggodalmakat, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni a vasárnapi európai parlamenti választásokba. Oroszország ugyanakkor tagadta a vádakat, és közölték, hogy nem tudnak kibertámadásról.

Több mint 3 milliárd zloty-t akarunk elkülöníteni egy „kiberpajzsra”

– fogalmazott a Reuters szerint Krzysztof Gawkowski lengyel digitalizációs miniszter egy sajtótájékoztatón, aki szerint Lengyelország az Oroszország elleni kiberharc frontvonalában van, és őket éri a legtöbb kibertámadás. Gawkowski hozzátette: vasárnap és hétfőn Lengyelországban több, kritikus infrastruktúrát kibertámadás ért, ezeket sikerült elhárítani.

„Az Oroszországi Föderációnak egyetlen célja van: destabilizálni a helyzetet és biztosítani, hogy az EU felbomlását támogató erők hasznot húzhassanak belőle” – mondta a miniszter.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/06/03/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-2024-06-03/#lengyelorszag-gigantikus-osszeget-kulonit-el-kibervedelemre-miutan-tamadas-erhette-az-allami-hirugyokseget

Részvény: