Lengyelország és a baltiak megegyeztek: nem engednek be oroszokat

Disszidensek továbbra is mehetnek.

Lengyelország és a három balti állam csütörtökön bejelentette, hogy szeptember 19-től ideiglenesen korlátozzák az uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárok bejutását a „biztonsági fenyegetések” miatt – írja a moscow Times.

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország miniszterelnökei közös közleményt adtak ki, melyben aggodalmukat fejezik ki „az orosz állampolgárok jelentős és növekvő beáramlása miatt” az Európai Unióba. „Úgy gondoljuk, hogy ez komoly veszélyt jelent a közbiztonságunkra és a schengeni övezetre nézve is” – ​tették hozzá.

Az intézkedések „korlátoznák a turisztikai, kulturális, sport és üzleti céllal utazó orosz állampolgárok belépését a schengeni övezetbe”. Ez alól kivételt képeznek a „disszidensek”, a „humanitárius célból érkezők”, valamint a családtagok és az EU-országokban tartózkodási engedéllyel rendelkezők.

„Továbbra minden erőnkkel támogatjuk a Putyin-rezsim ellenfeleit, és lehetőséget biztosítunk számukra Oroszország elhagyására” – közölte a négy vezető. Hozzátették, „elfogadhatatlan, hogy az agresszor állam polgárai szabadon utazhatnak az Unióban, miközben Ukrajnában embereket kínoznak és gyilkolnak meg”.

A múlt hónapban Prágában ülésező uniós külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy felfüggesztik az Oroszországgal kötött 2007-es vízumkönnyítési megállapodást, elkerülve a szélesebb körű vízumtilalmat.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője azonban azt mondta, hogy az Oroszországgal szomszédos országok „nemzeti szinten külön intézkedéseket hozhatnak az Európai Unióba való belépés korlátozása érdekében”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden intézkedésnek meg kell felelnie az EU közös schengeni utazási övezetre vonatkozó szabályoknak és az orosz civil társadalom tagjai továbbra is utazhatnak az EU-ba.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220908_Oroszorszag_vizumkorlatozas_EU

Részvény: