Lemondott a miniszterelnöki hivatal vezetője Lengyelországban

Lehet, hogy a hivatalvezető nem is abba bukott bele, hogy nyilvánosságra kerültek e-mailjei, amelyek szerint manipulálta a médiát és az elvben független Alkotmánybíróságot.

Lemondott Michal Dworczyk (képünkön) a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője. Mateusz Morawiecki miniszterelnök bizalmasát látszólag kiszivárgott e-mailek buktatták meg, de lehet, hogy a kormányfő saját tisztségét védve volt kénytelen feláldozni őt. A 47 éves politikus, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője 2017 óta vezette a miniszterelnöki hivatalt, a PiS 2019-es választási győzelme után miniszteri rangot kapott.

2021 nyara óta egy rejtélyes hátterű honlapon tucatszám jelennek meg olyan e-mailjei a korábbi évekből, amelyek bemutatják, hogyan manipulálta a kormány és a kabinet megbízásából személyesen Dworczyk egyebek közt a médiát és az elvben független Alkotmánybíróságot, hogyan gyalázta saját pártjának néhány emberét is. Ezekre a kínos leleplezésekre a kormány mindig azzal válaszolt, hogy bizonyára oroszok törték fel a fiókot, és manipulálnak az e-mailekkel, azt azonban sosem mondta ki senki, hogy azok hamisak vagy valótlanok lennének.

Még kellemetlenebbé tette a dolgot, hogy Dworczyk egy semmivel se védett magáncímről levelezett, egyszer még titkos katonai adatokat is küldött, pedig a titkosszolgálat által védett hivatali címet kellett volna használnia. (Emlékezhetünk, hasonló vádak milyen szerepet játszottak a 2016-os amerikai elnökválasztáson, amikor Hillary Clinton demokrata párti jelölt követett el ilyen óvatlanságot.)

A hivatalvezetőt az ellenzék követelése ellenére sokáig nem érte semmilyen bántódás, bocsánatot se kért. Most azonban annyira kiéleződtek a kormányon belüli ellentétek, hogy Morawiecki miniszterelnök kénytelen volt feláldozni legközelebbi munkatársát. Formailag Dworczyk mondott le, személyes okokra hivatkozva, de hozzátette: már nem tudna elég hatékonyan dolgozni.

A lengyel kormányban legújabban a szénellátás miatt tört ki a vita: 3 millióan fűtenek szénnel, az orosz importot leállították, a hazai bányák házi fűtésre kevéssé alkalmas minőségű szenet adnak, és sokan félnek a téltől. JACEk Sasin, a bányászatot is felügyelő miniszter nyíltan megvádolta a miniszterelnököt, hogy ő hozott hibás intézkedéseket.

Sasin a PiS politikusa, de most közel került a Szolidáris Lengyelország nevű, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által vezetett kisebbik kormánypárthoz, amely hosszú ideje nyilvánosan támadja a kormányfőt, és távozását akarja. Pártját mégsem lehet kitenni a kormányból, mert 20 képviselője nélkül a kormánynak nem lenne parlamenti többsége, hiszen javaslatait már most is csak néhány függetlenként bekerült vagy volt ellenzéki – egyesek szerint megvásárolt – szavazatával tudja keresztülvinni.

Az ország alkotmányos tisztség nélküli tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök a napokban egy párttanácskozáson határozottan kijelentette: a kormányban lesznek változások, de a miniszterelnök marad. Persze vannak kétkedők, akik ezt csak ideiglenesnek tartják. Mindenesetre lehetséges, hogy most Dworczyk lemondatása volt az ára a miniszterelnök maradásának.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221001_Lemondott_a_miniszterelnoki_hivatal_vezetoje_Lengyelorszagban

Részvény: