Lelőtték a „Kinzsal” rakétát: az ukránok egy másik történelmet teremtenek

         Május 4-én éjjel az ukrán hadseregnek először sikerült lelőnie egy orosz „Kinzsal” aeroballisztikus rakétát. Ezt az ukrán fegyveres erők légierejének parancsnoka, Nyikolaj Oleschuk altábornagy jelentette be. Ez a május 4-i éjszakai támadás során történt a kijevi régió egén. Elmondása szerint az X-47 rakétát a MiG-31K indította el Oroszország területéről, és a Patriot légvédelmi rakétarendszer segítségével lőtték le.

         Ami a Kinzsalok leütésének elvét illeti, ez nem csak egy szuperszonikus rakéta. Ez majdnem egy hiperszonikus rakéta – már a küszöbön áll. Az utolsó szakaszban körülbelül 4-4,5 Mach sebességgel repül. Ez másodpercenként 1,5 km-t jelent. Légvédelmi rakétát indítanak rá, de a Patriot kétféle rakétát használ – repülőgépek és ilyen ballisztikus rakéták ellen.

         Ez a rakéta is 2,5 Mach sebességgel indul. Kétszer pislogni – és 2,5 km elrepül. Ugyanakkor a rakéta észlelési hatótávja nem haladja meg az 50 km-t. A leütés hatótávolsága 20 km. És ahhoz, hogy eltaláljuk (képzeljük el 2,5 km/másodperc) egy rakétával kell eltalálni a rakétát, különben a lezuhanás nem lesz.

         Eddig a Patriot rendszer azon képessége, hogy meg tudja állítani a hiperszonikus légi indító rakétákat, pusztán elméleti volt.

         Az Egyesült Államok nagyon bízik Ukrajna azon nyilatkozatának hitelességében, hogy az orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát az amerikai Patriot légvédelmi rendszer elfogta. Erről a CNN számolt be tájékozott forrásra hivatkozva.

         Bár a Patriot rendszer sikeresen hárítja el a ballisztikus rakétákat, a múlt hétig pusztán elméleti volt, hogy képes megállítani a hiperszonikus légi indító rakétákat – írja az újság. Az Ukrajna által végrehajtott rakéta lelővése egyértelműen bizonyította ezt a képességét – a Pentagon fontos eseménynek tartja – állítja a forrás.

         A cikk szerint a hiperszonikus ballisztikus rakéták gyártása mindig is nehéz feladat volt Oroszország számára, a szankciók pedig csak tovább nehezítették.

         A forrás szerint az Orosz Föderáció számítása a múlt hétig az volt, hogy ha hiperszonikus ballisztikus rakétát használ, biztosan eltalál. Az ilyen tipusú rakéta lelővése megkérdőjelezte ezt a számítást. Az a tény, hogy a lelővést egy Oklahomában kiképzett, a csatatéren tartózkodó ukrán légiszemélyzet hajtotta végre az amerikai tanácsadók nélkül, tovább örült a Pentagonnak – jegyezte meg a forrás, hozzátéve, hogy ez jelentős megtérülést jelent a befektetésen.

         Azt is megjegyezte, hogy ez a lelővés valószínűleg komoly bizonytalanságot okozott Oroszországban, kérdéseket vetve fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának van-e fenntartható eszköze a hiperszonikus ballisztikus rakéták elleni küzdelemre, és nyilvános vitákat váltott ki az orosz katonai vezetés közül.

         Nyugodtan kijelenthető, hogy Ukrajna már egyértelműen elsajátította a Nyugat által neki szállított berendezéseket. A kijevi szükségletek elemzése után azonban érdemes megjegyezni, hogy a NATO-nak és az USA-nak nagyobb figyelmet kellene fordítania az olyan szükséges dolgokra, mint a repülőgépek és a legújabb légvédelmi rendszerek: Ukrajnát minden nap bombázzák, több tucat ember hal meg.

         Jelenleg a fegyveres erők legfontosabb szükséglete a katonai repülőgépek.

         Az orosz agresszió elleni küzdelemben leginkább az F-16 típusú többcélú repülőgépekre van szükség. A fegyveres erőknek támadó repülőgépekre is szükségük van, különösen az A-10 Thunderbolt repülőgépekre. Egy ilyen haditechnika Ukrajna kezdeményezésére „térdelésre” kényszerítené az orosz hadsereget, és lezárja az esetleges kérdéseket Ukrajna kezdeményezésére a harctéren.

         Ezenkívül az ukrán égbolt orosz terrortámadásokkal szembeni megbízható védelme érdekében légvédelmi erőket kell felépíteni a modern nyugati légvédelmi rendszerek alapján: Patriot, SAMP/T, HAWK, NASAMS, IRIS-T, Crotale, ASPIDE, Gepard, Avenger, MANPADS és  megfelelő lőszerpótlás.

         Magabiztosan kijelenthető, hogy több HIMARS, M270, valamint 155 mm-es, 122 mm-es és 105 mm-es kaliberű tüzérségi rendszerre és lőszerre van szükség a tűzerő növeléséhez.

         A legrosszabb, amit a Nyugat tehet ebben a helyzetben, hogy kijelenti, Ukrajna túl sokat követel. Emlékeznünk kell arra, hogy az ukránok mindennap életüket adják nemcsak saját államukért, hanem egész Európáért és másnapi biztonságos hajnaláért is.

         Az is nyilvánvaló, hogy az ukránok az egész világ előtt bebizonyították, hogy képesek a modern technológia használatára, és már egyenlő feltételek mellett hatékonyan harcolni Oroszország ellen. Jelenleg az egész világ hatáskörébe tartozik annak biztosítása, hogy Ukrajna domináns pozíciót foglaljon el az orosz terrorizmus elleni küzdelemben.

Részvény: