Légiriadó volt Kijevben az EU–Ukrajna-csúcstalálkozó kezdetén

Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság küldöttsége már a helyszínen van.

Kijevben és Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák péntek reggel, éppen azon a napon, amikor Volodimir Zelenszkij elnök az EU vezetőit látja vendégül Ukrajnában – írja a BBC.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke magyar idő szerint péntek délelőtt fél 10 körül posztolt magáról egy Kijevben készült képet a Twitteren. A kísérőszövegben az írta, hogy az Európai Unió küldöttségével – Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Josep Borrellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével megérkeztek az ukrajnai csúcsra.

Január elején jelentették be, hogy február 3-án Ukrajna és az Európai Unió közös csúcsot rendez Kijevben. Az eseményen az előzetes tájékoztatás szerint a z Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi segítségnyújtás lesz a téma.

Az Ukrajnának nyújtandó EU-s segély összegét november végén emelték meg a korábban tervezetthez képest 2,5 milliárd euróval, így lett meg a fent említett, 18 milliárd eurós összeg. A pénzt az unió az Ukrajna sikeres újjáépítéshez vezető sürgős javításokra szánja. A pénzt az EU közös hitelfelvétellel akarta előteremteni, ezt azonban Magyarország megvétózta. Az Orbán-kormány letagadta, hogy vétóztak volna, de attól még így történt. Az EU végül úgy döntött, hogy a magyar ellenállást megkerülve, egy költségvetésen kívüli eszköz kidolgozásával fogja folyósítani Ukrajnának a segélyt. Ezután a magyar vétó is eltűnt.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230203_Legiriado_szirenazik_Kijevben_az_EUUkrajna_csucstalalkozo_kezdeten

Részvény: