Lavrov beleállt Washingtonba, mielőtt továbbindult a G20-csúcsra

Az indiai- és csendes-óceáni térség militarizálásával vádolta az Egyesült Államokat és a NATO-t vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és Washingtont hibáztatta, amiért nem született zárónyilatkozat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozóján.

A tárcavezető azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy – szövetségeseivel együtt – katonai erővel igyekszik a térségben befolyást szerezni azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy visszaszorítsa a térségben Kínát és az orosz érdekeltségeket.

A miniszter emellett azzal vádolta Washingtont, hogy bizalmatlanságot igyekszik elhinteni az ASEAN-tagországok között.

Elfogadhatatlannak nevezte továbbá az Egyesült Államok és a nyugati államok Ukrajnával kapcsolatos hangvételét, és úgy vélte, emiatt nem született közös közlemény a csúcstalálkozó végén.

Rövid sajtótájékoztatóját Lavrov a phnompeni repülőtérről adta, ahonnan a G20-as országcsoport indonéziai csúcstalálkozójára indult tovább.

Noha Joko Widodo indonéziai elnök az eseményre Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívta, a héten az indonéziai orosz nagykövetség azt közölte, az orosz államfő nem vesz részt a csúcstalálkozón, az orosz delegációt pedig Lavrov vezeti.

A tárcavezető a G20-ak diplomáciai vezetőinek júliusi, Balin tartott találkozójáról idő előtt távozott, miután több kollégája bírálta őt Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/13/asean-csucs-szergej-lavrov-oroszorszag-usa-hibaztatas/

Részvény: