Lassan vége lehet a decemberben felfutó kínai koronavírus-járványhullámnak

Hétfőn Észak-Koreában is feloldották a karantént.

A végéhez közeledik Kínában a koronavírus-járvány jelenlegi hulláma, a kínai holdújév ünnepségei során sem emelkedhet jelentősen a fertőzöttek száma – jelentette a kínai járványkutató és betegségmegelőző központ hétfőn. Egészségügyi tisztviselők szerint a súlyos megbetegedések és halálozások száma – a december végén mért csúcs óta – szintén csökkenő tendenciát mutat.

Kína december elején rúgta fel korábbi, zéró-Covid politikáját, azonnal feloldva a korábban bevezetett súlyos korlátozásokat, valamint leállították a széles körű teszteléseket is. Ezzel viszont ráengedték a lakosságra a járványt, milliók megbetegedését okozva.

Mindeközben Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közleménye szerint az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén a járvány miatt elrendelt karantént. Észak-Korea a náluk lévő külföldi diplomatákat is otthonmaradásra és napi négy lázmérésre szólította fel a „szezonális légzőszervi megbetegedések” terjedése miatt. Hivatalosan az észak-koreai rezsim nem említette a koronavírust – az ország ugyanis az állami propaganda szerint évekkel ezelőtt legyőzte azt.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, augusztusban azonban máris „győzelmet hirdettek” a vírus felett, és

mivel a tesztelés sosem vált széles körűvé, a Covid-19-cel kapcsolatos megbetegedések és halálozások pontos száma azóta sem ismert.

A phenjani kormányzat – július végéig – csupán a „lázas megbetegedések” napi számát közölte, amely a mintegy 25 milliós országban elérte a 4,77 milliót. A kormány 74 halálos áldozatot jelentett.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230130_kina_eszak_korea_koronavirus

Részvény: