Lassan és körülményesen osztják ki Magyarországnak az uniós helyreállítási pénzeket

Magyarországnak számtalan problémája van a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) működésével a pénzügyminiszter szerint. Közölte, hogy lassú és körülményes az uniós helyreállítási források kiosztása.

Az Európai Bizottság indokolatlanul optimista értékelést hagyott jóvá a helyreállítási alap eddigi működéséről, miközben rendkívül körülményes és lassú ezeknek a forrásoknak a kihelyezése – idézte Varga Mihály pénzügyminisztert az MTI.

Varga Mihály az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek találkozójára érkezve elmondta, Magyarországnak számtalan problémája van a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) működésével:

Miközben a rendelkezésre álló idő egyharmada már eltelt, a források csupán egyötödét osztották ki;
Öt tagország – köztük Magyarország – eddig egyáltalán nem részesült ebből a forrásból;
A források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta a magyar versenyképességet, ezzel beleszólt a tagállamok közötti gazdasági versenybe.
Magyarország az előző évben jóval az uniós átlag feletti, 4,6 százalékos gazdasági növekedést ért el. Amennyiben megkapta volna a neki járó helyreállítási forrásokat, a magyar gazdaság növekedése meghaladta volna az 5 százalékot – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A közös hitelfelvétel hátulütői
Varga Mihály szerint emellett a pénzügyi kérelmek elbírálása rendkívül nehézkes, bürokratikus. A tagállamok az eddig benyújtott kérelmek alapján csak elenyésző mértékben vették igénybe az RRF-hiteleket. Ez a miniszter szerint egyértelműen azt mutatja, hogy a tagállamok bizalmatlanok a brüsszeli megoldásokkal szemben.

Ritkán esik szó arról, hogy a közös hitelfelvételnek, a mögötte álló nagy volumenű bizottsági kötvénykibocsátásnak lehetnek hátulütői is. Ez pedig a hitelpiacok lehetséges kimerülése, ami azzal járhat, hogy az egyes tagállamok önállóan kevesebb forráshoz juthatnak
– jegyezte meg Varga Mihály.

Ezek azok az általános okok, amelyek miatt a magyar kormány az RRF-et egyszeri eszköznek tekinti és határozottan ellenzi a közös uniós hiteleket magában foglaló további eszközök létrehozását.

Ennyiben érinti az amerikai bank összeomlása Magyarországot
Az amerikai Silicon Valley Bank összeomlásával kapcsolatban a miniszter kijelentette: Magyarországon jók a bankok tőkemegfelelési mutatói, az utóbbi három hitelminősítői értékelés mindegyike azt tartalmazta, hogy a magyar bankrendszer erős és működőképes.

Nyugodtan szembenézhetünk a jelenlegi helyzettel, a kitettség távoli, esetleg néhány amerikai és európai bankot érinthetett
– hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Megroggyant két úttörő bank: beütött a pánik, előjöttek a 2008-as emlékek
Nehéz helyzetbe került egy startupokat és kriptodevizákkal foglalkozó cégeket is finanszírozó amerikai bank. A befektetők aggodalmát fokozza, hogy egy másik bank is gondban van. Most mindenki szabadul a bankpapíroktól.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/europai-unio-helyreallitasi-alap-varga-mihaly.768676.html

Részvény: